Елена Йончева: От Гешев чухме много обезпокоителна информация по конкретни дела

9303
Елена Йончева: От Гешев чухме много обезпокоителна информация по конкретни дела
Снимка: БГНЕС

"Имаше въпроси от всички евродепутати – 14 членове на LIBE. Имаше конкретни въпроси, свързани с разследвания по високите етажи на властта, включително "Барселонагейт": Защо толкова дълго време се бави това разследване?". Това разкри евродепутатът Елена Йончева пред журналисти в Европейския парламент, след като подкомисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) изслуша главния прокурор (вече освободен от ВСС) Иван Гешев.

"Имаше критични въпроси, свързани с усещането, че има политически натиск при освобождаване на главния прокурор, след като политическа партия прави такава заявка", добави още Йончева, която е част от LIBE.

Радост ли е краят на Гешев

Отстраняването на Иван Гешев предизвика всякакви чувства - освен онова, с което години по-рано в серията протести срещу него човек би п...

Тя потвърди отново, че от Европейската народна партия, от която ГЕРБ е част, са се опитали да провалят това заседание, "което си е натиск върху работата на ЕП". "Тази сутрин бе изпратено писмо на член на ЕНП, който предложи да няма такова заседание. Но всички останали евродепутати, с изключение на ЕНП и Консерваторите, поискаха изслушване", каза тя.

ОЩЕ: ЕНП опита да отмени изслушването на Иван Гешев в Европарламента (ВИДЕО)

"България е под мониторинг, изпращаме редовно запитвания какво се случва с дела по високите етажи на властта", заяви Йончева от името на подкомисията LIBE. "Тази мониторингова група се събира заради върховенството на закона. Това заседание на мониторинговата група е инициатива на цялата група. В България представителите на прокуратурата дадоха заявка за нови разкрития по знакови дела, бе поискан имунитет на двама бивши премиери, имаше отстраняване на главния прокурор и има усещане за политически натиск", заяви Йончева с препратка към имунитетите на Бойко Борисов и Кирил Петков.

Иван Гешев бе изслушан едва за 15 минути. "Бяха предвидени 30 минути, но в началото на заседанието ние обсъждахме предложението на евродепутата от ЕНП, който искаше да няма изслушване. Евродепутатът не е от България. ЕНП се опитаха да запушат устата на един главен прокурор, който бе готов да даде информация за знакови дела. ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха главния прокурор. Когато той започна да дава повече информация по разследвания, изведнъж опитаха да му запушат устата и си задаваме въпроса „защо“", заяви Йончева.

След влизането в сила на механизма за разследване на главния прокурор: Нови сигнали срещу Иван Гешев

След влизането в сила на новия механизъм за разследване на главния прокурор са постъпили сигнали срещу Иван Гешев. Това съобщиха от Вър...

"Имаше конкретни въпроси, свързани със съдебната реформа – дали тя не се прави, за да се обслужват само политически интереси? Ние искаме главният прокурор да не бъде използван като политическа поръчка. Един от въпросите, които и аз задодох, е не трябва ли да има съдебен контрол на актовете за предварително производство на прокуратурата. Новият закон улеснява отстраняването на главния прокурор, но не дава възможност за такъв съдебен контрол", каза още тя.

На въпрос дали от LIBE са чули съществени информация от Гешев, Елена Йончева отвърна: "Всички ние чухме много обезпокоителна информация по конкретни дела", без да дава повече подробности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика