Еленко Божков пред ЕК: Водим интензивни разговори с всички доставчици на ядрено гориво

1265
Еленко Божков пред ЕК: Водим интензивни разговори с всички доставчици на ядрено гориво
Снимка: АЕЦ Козлодуй

България продължава активно да работи по изпълнение на Програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, като води интензивни разговори с всички потенциални доставчици на гориво на пазара. Това обяви зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков на среща на високо ниво, провела се на 7 декември 2022 г. в Брюксел.

Тя бе иициирана от Европейската комисия и ръководена от заместник-генералния директор на Генерална дирекция „Енергетика“ Масимо Гариба. Участваха заместник-министрите на държавите-членки, опериращи ВВЕР реактори, ръководителите на атомните електроцентрали, включително изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“, както и генералният директор на Агенцията по доставките на Евратом, обявиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Енергийният министър: Няма да прескачаме правила при лицензирането на ядрено гориво (ВИДЕО)

Лицензирането на ядрено гориво се извършва от независим орган. Не смятаме по никакъв начин да влияем на този орган да ускоряваме по няк...

Страната ни се стреми се да ускори максимално процеса. "Запазва в преговорите водещите принципи за приоритетност на ядрената безопасност, зачитане независимостта на ядрения регулатор при лицензирането на алтернативното гориво, както и недопускане замяната на една зависимост с друга", обявиха от МЕ.

Намерението е възможно най-скоро преговорите с американската компания „Уестингхаус“ и френската „Фраматом“ да бъдат финализирани. Това увери колегите си и представителите на Европейската комисия Еленко Божков.

"Положително бе посрещнато и искането на българската страна да се обмисли евентуална финансова подкрепа за дейностите по лицензиране на алтернативно ядрено гориво, извършвани от националния ядрен регулатор", отбелязаха от МЕ.

„Уестингхаус“ и „Фраматом“ представиха техническата готовност на компаниите да доставят свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР. Участниците в срещата обсъдиха и предложение на Комисията за проект на Пътна карта за ускоряване на диверсификацията на доставките на СЯГ, като специален фокус бе поставен на горивото за реактори ВВЕР-440. Документът разписва конкретни задачи със срокове към правителствата на държавите членки, ядрените оператори и европейските институции. Следващите месеци работата ще продължи на техническо ниво, и ще бъде последвана от поредна среща на високо ниво през пролетта на 2023 г.

Депутатите възложиха на кабинета да лицензира ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", което не е руско

Народното събрание възложи на Министерски съвет да инициира лицензиране на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", което да не е руско. "За" р...

Припомняме, че след като служебният кабинет отмени решение на правителството "Петков" относно диверсификацията на ядреното гориво у нас, бившият министър на енергетиката Александър Николов нарече този ход връщане на руското влияние в енергетиката ни, но "с етикет ЕС". Настоящият министър Росен Христов отрече обвиненията и заяви, че "Фраматом" е изцяло независима от Руската федерация, както са го уверили и от Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика