Енергийният министър към предшественика си: Оттеглихме се от Русия и нямаше от кого да вземем гориво за АЕЦ "Козлодуй"

9987
Енергийният министър към предшественика си: Оттеглихме се от Русия и нямаше от кого да вземем гориво за АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

"Александър Николов не е експерт в енергетиката, нямаше експертиза и в цялото предишно правителство. Щяхме да елиминираме всички потенциални доставчици на ядрено гориво - за това, че сме се оттеглили от Русия, нямаше да има от кого да вземем гориво". Така служебният министър на енергетиката Росен Христов отговори на въпрос на Actualno.com - а именно как ще коментира изявлението на предшественика си на поста, че служебният кабинет е върнал Русия в ядрената ни енергетика, но с етикет "направено в ЕС".

По-рано днес Александър Николов атакува служебното правителство в публикация във Facebook заради решение на Министерски съвет от вчера, 20 октомври. То гласи, че се отменя предишно решение на Министерския съвет от 13 юли 2022 г. (когато на власт бе кабинетът на Кирил Петков), с което се налагаха ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

Бившият енергиен министър иронизира служебния кабинет: След като свалиха цените, очаквам да победят и глобалното затопляне

Бившият министър на енергетиката Александър Николов за пореден път направи саркастичен коментар за "успехите" на служебния кабинет по т...

Освен традиционният доставчик на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ „Козлодуй“) – ТВЕЛ – Руска федерация, такова произвеждат и компаниите Уестингхаус – Швеция и Фраматом – Франция. Те обаче работят с "Курчатовский институт" и ползват руски компоненти. Редовният кабинет беше спрял да работи с тези компании, но според Николов независимата българска енергетика вчера е била "запратена в кофата".

"Заедно с диверсификацията на източниците на газ, усилено работим и по оттеглянето от зависимостта на доставките на ядрено гориво от Русия и правим диверсифициран подход – с доставчици на ядрено гориво от европейски компании и на компании от САЩ. Предишното правителство беше приело решение, с което се ограничава този процес, като беше забранено участието в търга на компании, които имат някакъв елемент от руска технология в своя процес. Елиминираха се няколко европейски компании, оставаше само американската Уестингхаус (б.а. - шведска), които също имали договори с "Курчатовский Институт" и имали нужда от консултации с тях. Щяхме да елиминираме всички потенциални доставчици. За това, че сме се оттеглили от Русия, нямаше да има от кого да вземем гориво. Сега отваряме пазара, очакваме конкурентна среда и постигане на най-добри условия. Приоритет при АЕЦ-а е сигурността", каза Христов на брифинг в петък.

"За да сме прозрачни, в рамките на БЕХ създадохме група, която да се занимава с всички тези ядрени въпроси. Тази група ще довърши и оптимизира техническото задание за доставките на ядрено гориво. До няколко седмици ще обявим самия търг, тази група ще има задача да направи оценка и консултации за всички оферти. Така целим да осигурим най-добрия доставчик на ядрено гориво за нашата централа, отново с фокус безопасност", коментира още той.

На въпрос на репортер от Actualno.com Христов отвърна, че не знаел какво е написал Александър Николов срещу служебния кабинет, и постави под въпрос експертизата на бившия енергиен министър.

Александър Николов: "Газпром" вдигат ли си телефона? Страх и за отоплението в училище

"Газ имаше и сега сигурно има, но сега отговорът го дължат други“. Това заяви бившият енергиен министър Александър Николов, който...

"В последния си ден от работата на правителството премиерът и други хора се изсипаха в АЕЦ "Козлодуй" с наредбата да подпишат договор с компанията Уестингхаус. Така че, естествено, колегите от АЕЦ-а отказаха да подпишат такъв договор, защото тази компания няма сертифицирано гориво. АЕЦ-ът не е шега работа. С това постановление, което са приели, най-вероятно целта е била да се даде предимство на Уестингхаус, като се елиминира Фраматом – френска компания, която работи с руски компоненти като уран. Тя има лиценз и разработва свои източници на уран, след няколко години ще работят със свои компоненти, без доставки от Русия", аргументира се служебният енергиен министър.

"Значи, тази компания я изключваме от търговете, дава се преимущество на Уестингхаус, казваме "няма да работим с Русия". Това те го направиха с газа и видяхте цените на газа за септември, а вижте какви са за октомври", заяви Христов, но без да споменава, че именно заради изградения от редовното правителство интерконектор с Гърция цените паднаха доста от този месец насам.

"Не може държавата да договаря добри условия, когато имаш единствен вариант. Уестингхаус също е имал договори с "Института Курчатовский". Ние потенциално щяхме да изключим и тях и да останем без нищо. Сега отваряме полето за преговори с водещите компании, ще имам срещи другата сряда с Уестингхаус", каза министърът.

На въпрос защо се организират търгове за ядрено гориво, като имаме договорено до края на 2024 г., той заяви: "Защото процесът на оценка и преговори е доста дълъг. За пети блок имаме договорено гориво до 2024, но нямаме след това. Трябва да сключим договор с доставчик, който да има достатъчно време да произведе касетите, които са необходими, да дадем достатъчно време на фирмите да си оправят технологиите".

Попитан дали сме искали изключение "Институт Курчатовский" да отпадне от санкциите на ЕС срещу Русия, Христов отговори с "да". "Искахме, без този институт не може да функционираме, иначе трябва да затворим АЕЦ-а. Той контролира процеса във вътрешните реактори. Аргументите на ЕК бяха насочени по-скоро към определени лица в ръководството, отколкото към самия институт и ядрената експертиза", заяви министърът на енергетиката.

Росен Христов поиска от ЕК план за енергийната криза, съобразен "с особеностите на страните"

Служебният министър на енергетиката Росен Христов поиска от Европейската комисия да постави ясно приоритетите относно енергийната криза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика