Емил Радев за кризата по границата: Ще настояваме максимално възможното да бъде отпуснато на България

1272
Емил Радев за кризата по границата: Ще настояваме максимално възможното да бъде отпуснато на България

„Дъблинското споразумение от няколко години не действа. То трябва да бъде много реформирано, защото в този му вид е ясно, че граничните държави няма как да отделят толкова много средства зя охрана на външната европейска граница и да понасят цялата тежест на мигрантския поток. Това заяви в предаването "Плюс-Минус" на Нова телевизия евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Според него обаче, към момента няма консенсус как точно ще бъде проведена тази реформа.

Евродепутатът бе категоричен, че страната ни ще поиска средства за охрана на границата ни заради настоящата криза. „Ние нямаме проблем с мигранти и бежанци на наша територия, но имаме проблеми с охраната на външната европейска граница. Те са свързани с допълнително командироване на жива сила, окомплектовка с термокамери, свързочна техника, високопроходими машини“, заяви Емил Радев като потвърди новината, че на вчерашния съвет вътрешният министър Младен Маринов също е поискал материална подкрепа. „Нямаме нужда от допълнителни сили на Фронтекс по границата, справяме се и със собствени сили за момента, но ни трябва допълнително техника, окомплектовка и пари за издръжка за тези допълнителни сили“, допълни той, като уточни, че към момента няма конкретни суми.

Каракачанов обясни как армията ще реагира при натиск от мигрантите

За мен е най-важното, че Турция не допуска нелегалните мигранти да вървят към България. И от тук смятам, че политиката на премиера е пр...

„Ще настояваме максимално възможното да бъде отпуснато на България. Трябва да сме готови. За момента успяхме да предотвратим проблема, благодарение на премиера, който поддържа отлични отношения с Ердоган, но трябва да сме готови, ако тръгнат няколко десетки хиляди към нашата граница, да успеем да отреагираме навреме с техника и жива сила“, допълни той. 

Според Емил Радев страната ни на всяка цена не трябва да допуска мигранти на наша територия. „Някои казват, че те не искат да останат в Гърция и България. Нека обаче си спомним през 2015-та година как няколко страни от Централна Европа затвориха границите си и хиляди мигранти останаха блокирани в държавите, в които влязоха. Именно затова ние не трябва да допускаме на нашата граница нелегални мигранти – нито минали през Турция, нито през Гърция“, допълни евродепутатът. „Ясно се вижда, че това по границата са нелегални икономически мигранти, там няма сирийци. Тези хора не могат да се ползват със статут на бежанци и нямат място да влизат в Европейския съюз“, категоричен бе той.

Според Емил Радев Европейската народна партия, член на която е и ГЕРБ, е заела също твърда и ясна позиция по кризата. „ЕНП е категорична, че не трябва да се чака до 2023-та година да се окомплектова армията, а да се действа незабавно, защото сегашната ситуация заплашва сериозно външните граници на Съюза. Няма ли добра защита на външните европейски граници, а тук България играе основна роля на една от най-тежките граници, няма как да има и действащо нормално Шенгенско пространство“, заяви той.

Според евродепутата от ГЕРБ би било грешка да се прекрати споразумението с Турция. „Даваме тези пари на неправителствени организации, не на Турция“, напомни той, като уточни, че сметките показват, че тези суми са нищожни в сравнение с това, което би платила Европа, ако допусне мигрантите на своя територия.

Младен Маринов: Ще поискаме финансова помощ от Европейския съюз заради мигрантите

България ще поиска финансова помощ от Европейския съюз заради мигрантите по границата. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика