Ето защо "Зелено движение" от ДБ няма да подкрепят проектокабинета на ИТН

7337
Ето защо "Зелено движение" от ДБ няма да подкрепят проектокабинета на ИТН
Снимка: БГНЕС

Момчил Даскалов, член на Националния съвет на Зелено движение, споделя аргументите си защо не подкрепя проектокабинета на Слави Трифонов. В петък движението, като част от коалицията Демократична България, взе решение неговите народни представители да гласуват "против" така предложения състав и структура на министерски съвет от ИТН в 46-то НС. Ето какво пише Даскалов по този повод: 

Скъпи приятели,

Вчера членовете на Националния съвет на Зелено движение единодушно решихме нашите народни представители да не подкрепят проекта за правителство предложен от ИТН.

Използвам случая да споделя личните си мотиви за гласуване на такова решение.

1. Подмяна на приоритетите от страна на ИТН. Най-важният от тях - разграждане на досегашния клептократски модел на управление и търсене на справедливо възмездие, наречено "изчегъртване" от самите ИТН, бе подменен с термина "консенсус".

Ако достигнеш до консенсус с мафията, се превръщаш в част от нея.

2. В продължение. Липса на воля и гаранция за безкомпромисна борба с корупцията, която е основен фактор за щетите нанасяни върху невероятната ни природа.

Подкрепата на БСП за кабинет на ИТН зависи от ДБ и ИБГНИ

Още не е взето окончателно решение дали БСП да подкрепи кабинета на ИТН. Това ще се случи в следващите един-два дни и ще зависи и от по...

Липса на зелени приоритети. Независимо от някои заявки в програмата на ИТН преди април, сред декларираните и няколко пъти променяни посоки за работа на евентуалното ново правителство, вкл. и в последната декларация на ИТН, не присъстват въобще въпросите свързани с Черноморието, горите, управлението на водите и борбата с климатичните промени, както и липса на визия за подготовка на страната по т.нар. Зелена сделка.

3. Крайно неубедителен премиер и конкретен състав на проекта за кабинет. Изключително смущаващо развитие по номинациите на министри още от ден първи след изборите и промоцията на Николай Василев.

4. За цялостно творчество.

Случилото се през миналата година, протестите и пропукването на борисовата диктатура генерира голяма обществена енергия, възроди надеждите на хората за нормалозация на държавата и вдъхна надежда у мнозина за справедливост и промяна. Голяма част от тази енергия и съответният вот бяха насочени към ИТН.

Личното ми мнение е, че Слави и сценаристите за съжаление не достигнаха до висотата на зародилите се очаквания и подобна отговорност, видно от техните действия до момента.

Борислав Сандов: Няма да подкрепим кабинета на "Има такъв народ"

Късно снощи Националният съвет на „Зелено движение“, което е част от коалицията „Демократична България“, е взел...

Дали от неопитност, дали от лоша преценка на ситуацията и изкривяване чрез паралелна реалност, виреене в някакъв си техен си балон или поради възникнали предварително и последствие зависимости, скрити ангажиментие и прочие, представителите на ИТН демонстрираха тотална липса на политическа култура, лош вкус, лош език, дори лоша визия. Отличиха се с непредвидимост, непоследователност и "огъване" под натиск.

Дали това са грешки на растежа, времето ще покаже, засега не заслужиха моето доверие. Все се надявам, че настоящият исторически момент няма да бъде пропилян, светлината в тунела не е от насрещния влак и има полезни ходове и продължаваме да работим в тази посока.

 

Очаква се останалите членове на Демократична България - ДСБ и “Да, България”, да вземат решение как да гласуват в понеделник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика