Габриел: Създаваме нов Европейски център за компетентност и мрежа от центрове за киберсигурност

1034
Габриел: Създаваме нов Европейски център за компетентност и мрежа от центрове за киберсигурност
Снимка: БГНЕС

Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви създаването на нов Европейски център за компетентност в областта на киберсигурността и на мрежа от национални центрове за киберсигурност. С това се прави още една важна стъпка в укрепването на киберсигурността в целия ЕС, за което Европейската комисия като цяло и българският еврокомисар работят целенасочено в последните месеци.

„Нашият европейски експертен опит е неоспорим. Ето защо предлагаме всички ангажирани с киберсигурността в ЕС да могат да се срещат в рамките на мрежата и така да обединят цялото европейско ноу-хау, с което разполагаме. Водени от тази визия ще имаме единен координационен център във всяка страна членка, а създаването на мрежата ще изисква формирането на общност от таланти, знания и субекти, специализирани в областта на киберсигурността“, заяви Мария Габриел.

Според анализ, направен от Европейската комисия, в ЕС вече има повече от 660 подобни субекти, които отговарят на условията за присъединяване към мрежата. Много от тях вече са подали заявления за участие в пилотни проекти на мрежата с общ бюджет от 50 милиона евро, които ще започнат през ноември.

Мария Габриел разказа какво прави ЕС в борбата с фалшивите новини

Еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за ресор Цифрова икономика и цифрово общество, сподели пред БГНЕС какви действия предприема Европ...

„Нашите усилия ще бъдат подкрепени от ключов елемент от нашето предложение: създаването на нов Европейски център за компетентност в областта на киберсигурността. Тази структура, която ще обедини в Брюксел около 80 служители до 2023 г., ще мобилизира всички налични ресурси, за да гарантира, че Европа ще възвърне позицията си на световен лидер в областта на киберсигурността. Финансовите ресурси на центъра ще дойдат от програма „Цифрова Европа“, която предложих през май, и програма „Хоризонт Европа“. Предлагаме също на държавите-членки да се присъединят към инициативата и да допринесат към общия бюджет на центъра, за да достигне до 4 милиарда евро. От изключителна важност е Европейският център за компетентност да може да разчита и на стабилно партньорство с индустрията и частния бизнес“, обяви Мария Габриел, цитирана от БГНЕС.

Под ръководството на Управителен съвет, съставен от представители на всяка държава-членка и на Европейската комисия, Центърът ще координира дейностите и частично ще финансира мрежата, както и експертната общност. Най-важно е, че Центърът ще финансира проекти за научни изследвания, както и проекти за внедряване на технологии. Той ще може да мобилизира и обществени договори и поръчки за своето функциониране.

„Днешните ни предложения ще позволят по-добра координация и сътрудничество между различните участници в областта на киберсигурността в Европа. Нашата амбиция е да предоставим на Европейския съюз усъвършенствани промишлени и технологични мощности и да му дадем възможност да играе водеща роля в решения от следващо поколение в областта на киберсигурността. Това е част от нашата цифрова независимост“, заключи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Броени часове преди пресконференцията, комисарят проведе първия кръг преговори по предложения от Европейската комисия пакет за киберсигурност с преговорните екипи на Европейския парламент и Съвета в лицето на Австрийското председателство. Целта е по-скоро да се постигне окончателно споразумение за модернизирането и укрепването на Европейската агенция за киберсигурност (ENISA) и за създаването на европейска рамка за сертифициране на услугите и продуктите, свързани с информационната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика