Георги Марков: Не можем да очакваме силно правителство

32549
Георги Марков: Не можем да очакваме силно правителство
Снимка: БГНЕС

"Вглеждайки се в парламента не можем да очакваме силно правителство". Това заяви за агенция "Фокус" бившият конституционен съдия Георги Марков.

Според него ако все пак се състави ново правителство, максималният срок, до който може да съществува е една година. Дотогава, когато заедно заедно ще се проведат местни и парламентарни избори.

БСП и ББЦ виждат само вариант "правителство", ПФ и АБВ са готови на избори

За пореден път партиите не се противопоставиха на етническия вот. В Турция не се говори на български език в секциите при изборите. Зато...

„Правителството е еманация и последица на парламента. От тази гледна точка мога да кажа, че сме изправени през абсолютно безнадежден парламент по две причини. Първата е, че за пръв път след промените, за него са гласували по-малко от българските избиратели т.е. парламентът не е представителен, както твърдят някои коментатори. Той е най-ниско представителният от началото на годината. Партията на негласуващите е по-голяма от всички останали партии”, заяви Марков.

На второ място бившият конституционен съдия постави това, че парламент за малка страна като България, начело с 8 парламентарни групи, ще доведе до небивал цирк.

По въпроса за съставяне на правителство Марков обясни: "Хубавото на нашата Конституция е това, че президентът и политическите сили не са обвързани с конституционен срок при водене на преговорите до момента, в който се завърти конституционната рулетка. Едва когато се завърти чрез най-голямата по численост парламентарна група, има 7-дневен срок излъченият от нея премиер да направи кабинет".

До първото завъртане няма срок, така че новият парламент ще работи доста време със служебното правителство.

Окончателните резултати от изборите вече са факт, има 188 000 недействителни бюлетини

100% от протоколите са обработени и налице са окончателните резултати от парламентарните избори, проведени вчера. Подреждането е по сле...

„Това е нещо, което е напълно възможно, съгласно тълкувателно решение на Конституционния съд. В момента, в който парламентът избере председател и зам.-председатели, той трябва незабавно да се заеме със закона за КТБ, тъй като срещу България има наказателна процедура, която е в две насоки. Първата е за неспазване на Европейска директива, а втората за нарушаване на самия европейски договор за функциониране на ЕС”, допълни Марков. Той посочи, че едва тогава ще се види дали този парламент е способен на нещо.

„Сегашната система произведе не само Бат’ Сали, но и други недоразумения, като тези миналата година ДПС да имат трима депутати в София с едва 3000 гласа за всички избирателни райони”, добави още Георги Марков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика