ГЕРБ и БСП обмислят да подкрепят референдума на Слави

3025
ГЕРБ и БСП обмислят да подкрепят референдума на Слави
Снимка: БГНЕС

Обмисляме вариант да подкрепим в парламента всички решения от референдума, каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.

"Тогава да видим какво вие ще обясните на българските граждани, когато въведем мажоритарния елемент изцяло", обърна се към БСП Цветанов. Според него депутатите от левицата са били против въвеждането на мажоритарния елемент при обсъждането на Изборния кодекс, който пък бил предлаган от ГЕРБ.

ЦИК обясни драмата "минус 13 000" за референдума на Слави с грешни вписвания*

ЦИК е обявила единствено резултатите от първото въвеждане на протоколите на сайта на комисията са качени сканираните протоколи. Не став...

На въпрос дали това значи, че ГЕРБ ще гласува резултатът от референдума да бъде задължителен, т.е. народните представители да се избират мажоритарно в два тура, гласуването на избори и референдум да е задължително, партийните субсидии да бъдат 1 лев на глас (сега са 12 лв.), Цветанов отвърна, че в пленарната зала е казал, каквото е имал предвид.

Според източници от ГЕРБ ще има дебати и е по-вероятно да се въведе мажоритарен елемент при парламентарните избори, а субсидиите да бъдат намалени, но не до 1 лв.

За спешни дебати по въпросите призова и Янаки Стоилов от БСП.

Лидерът на "червените" Корнелия Нинова каза, че БСП директно обмисля да внесе предложения, съобразени с трите въпроса от референдума:

Възможно е да се броят повторно гласове за референдума заради бюлетините без пликове

При нужда ЦИК може да отвори чувалите с бюлетините на секциите в които има голям брой пуснати бюлетини за референдума без пликове. Прич...

Ние сме правили предложение за мажоритарни избори, но конкретно в какво съотношение, ще го поднесем, когато сме готови. Субсидията трябва да се намали. Хората се произнесоха. Или ги чуваме, това е предпоследният сигнал. Следващият ще е фатален.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също смята, че резултатите от референдума трябва да бъдат уважени от парламента. Тъй като около 13 000 гласа не достигнаха решенията от допитването да имат задължителен характер, по тях ще трябва да се произнесе Народното събрание.

"Очевидно е, че България ще има много засилен мажоритарен елемент в изборите. Очевидно е, че партийното финансиране ще трябва да бъде ограничено. Референдумът не е задължителен в този си вид, ако българските политици пренебрегнат волята на над 3 милиона души, те ще престанат да бъдат политици за броени месеци. Всички български партии – от най-малката до най-голямата, ще трябва да се реформират изоснови", коментира Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика