ГЕРБ ще остави преференциите, но ще отхвърли другите части от президентското вето

2449
ГЕРБ ще остави преференциите, но ще отхвърли другите части от президентското вето
Снимка: БГНЕС

Праговете за преференциално гласуване ще се запазят според сега действащия закон, но останалите възражения от президентското вето върху Избирателния закон няма да бъдат приети.

Това заяви пред БНТ председателят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, коментирайки поправките в Изборния кодекс, които разбуниха духовете в обществото и принудиха ГЕРБ да се откажат от тях.

Петър Славов: ГЕРБ има 2 варианта, за да върне преференциите

Управляващите от ГЕРБ имат два варианта, за да изпълнят обещанието си да възстановят преференциалното гласуване – да уважат очакв...

Сегашните прагове ще бъдат запазени след решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обаче не са съгласни с останалите върнати текстове от президента Румен Радев за машинното гласуване и обжалваемостта на актовете на избирателните комисии. В момента се водят разговори с останалите парламентарни групи по промените в Избирателния кодекс.

Кирилов обаче защити и спорните промени, тъй като такава била европейската практика. По думите му повечето от европейските държави, които гласуват преференциално, прагът на преференцията е цената на мандата.

„В това има много ясна логика и математика. Този, който е тръгнал да се състезава вътре в листата, трябва си изработи мандата – да получи подкрепата на тези, които са го предпочели. Той трябва да пререди всички останали, това е смисълът на префенциалното гласуване“, обясни председателят на правната комисия.

По думите му ГЕРБ умишлено са се въздържали да дават мнение за преференциите в пленарна зала, дебатът за тях е бил между ДПС и БСП. „Това не е наш сценарий, а сценарий на нашите опоненти, които виждат възможност да ни дестабилизират“, убеден е Кирилов.

ГЕРБ: Преференциите остават, ще има нова ЦИК (ВИДЕО)

Партия ГЕРБ ще възстанови "по подходящия начин т. нар. преференциално гласуване". Това заяви на пресконференция в централата на политич...

Той прехвърли вината за неосъщественото цялостно машинно гласуване на Централната избирателна комисия (ЦИК). По думите му в миналото дори БСП смятали машинното гласуване за опасно и неефективно.

Въпреки че ГЕРБ е против машинното гласуване, ще го въведе поетапно. Партията държи на решението си да има 3000 машини за гласуване на европейските избори и 6000 на местните избори. Изборите след това ще са изцяло машинни.

„Нека всички, които лъжат българите, че това е един прекрасен метод, да видят, че при използването му ще се стигне до разочарования“, заяви председателят на правната комисия.

Партията на Борисов обаче остава негативно настроена към машинния вот. „Това е архаичен метод на гласуване, който се използва в много слаборазвити демокрации. Случаят във Венецуела при избора на Мадуро, където има 1.5 млн. фалшиви гласове, ясно показва, че този метод вече е дискредитиран“, каза Кирилов.

Решено: Преференция де факто вече няма, ДПС я обяви за корпоративен вот

Преференцията при гласуване на каквито и да е избори де факто се обезсмисли, след като изрично предложение на ДПС беше прието с 99 глас...

Той цитира доклад от 165 страници на „Сова Харис“, който критикува машинното гласуване и разкрива проблемите при този процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика