Герджиков пусна доклада от ревизиите. В него няма почти нищо за МО

2778
Герджиков пусна доклада от ревизиите. В него няма почти нищо за МО
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет публикува Обобщения доклад за състоянието на министерствата в кабинета "Борисов 2" и дейността им по провеждане на обществени поръчки.

Миналата седмица служебният премиер Огнян Герджиков съобщи, че най-много нередности са открити при поръчките в Министерството на отбраната и подчинената на регионалното министерство Агенция "Пътна инфраструктура". Девет договора за обществени поръчки, сключени от Министерството на отбраната са изпратени на прокуратурата, която вече съобщи, че ще ги провери.

Нинова: Искаме ревизия на Борисов за дълга

„Двата стълба на ГЕРБ рухнаха – това са магистралите и еврофондовете“, заяви Корнелия Нинова при откриването на засед...

В доклада обаче не са описани конкретни обществени поръчки във военното ведомство. Посочено е само, че късното утвърждаване на годишния План за обществени поръчки и многократното коригиране на Единния поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги са станали причина за забавеното стартиране на някои търгове.

В него се дават три препоръки за подобряване на работата по отношение на търговете - да се повиши експертният капацитет на отговорните служители, да се въведе централизирана уеб-базирана платформа за възлагане на електронни обществени поръчки и да се обмислят промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за защита на конкуренцията.

Като примери нагласени обществени поръчки, в които техническите задания дават предимство на един участник или ограничават участието на други участници, са посочени ремонтите на участъци магистралите "Тракия" и "Хемус".

И в двата случая поръчките са спечелени от държавното дружество, собственост на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) "Автомагистрали" ЕАД.

Герджиков: Правя каквото смятам, че трябва да се прави

Поемаме една държава, която не е в насипно състояние – никакво съмнение нямам в това, но една държава, в която за съжаление са се...

И двете поръчки са проведени през 2015 година, като едната касае ремонта на тунел "Ечемишка", при който на 5 февруари падна лампа и уби жена. Класирането на участниците в поръчката: „Избор на изпълнител за поддържане на автомагистрален участък от АМ „Хемус“ от км. 0+000 до км. 78+554 и пътна връзка „Прелок“ от км. 0+000 до км. 3+024, включително и принадлежащите пътни връзки, поддържане осветлението на тунели „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки хан“ с обслужващите ги подстанции и далекопроводи, охрана на пътните съоръжения и принадлежности в обхвата на автомагистралата на територията на ОПУ – София и ОПУ – Ловеч, стопанисвани от АПИ“, е направено на 29 май 2015 г. Два месеца по-късно е направено класирането и за втората поръчка, която касае участъци от "Тракия" и "Марица".

В доклада на Главния инспекторат се посочва, че не са открити данни за допуснати съществени нарушения при функционирането на министерствата. Предоставена е информация за възникнали проблеми при реализирането на конкретни секторни политики и програми. Като пример са посочени проблеми в ОП "Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.“, както и забавяне при подготовката и приемането на част от подзаконовите нормативни актове по прилагането на Закона за предучилищното и училищното образование.

В документа се посочва още, че има риск за усвояването на отпуснатите европейски средства за охраната на границата. Заради забавени около 94 процедури в МВР под въпрос остават над 178 млн. лв. без ДДС. В тази връзка съществува и риск от образуване на наказателна процедура от страна на ЕК, поради неспазване на поетите от България ангажименти, в качеството й на държава, в процес на присъединяване към Шенгенското пространство, се посочва в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика