Германия ще ни помогне за председателството на ЕС

10201
Германия ще ни помогне за председателството на ЕС
Снимка: БГНЕС

Федерална република Германия ще осигури помощ на България по подготовката на нашето първо председателство на ЕС. Това каза на брифинг външният министър на Република България Даниел Митов, предаде "Фокус".

По думите му този процес ще включва и подготовка на български държавни служители в Германия, германски институти по отделни досиета на ЕС.

Ирландия предложи да ни помогне за председателството на ЕС

Посланикът на Ирландия, н.пр. Джон Бигър изрази готовност за цялостно съдействие в процеса по подготовка за българското председателство...

Като израз на нашето желание да работим в тесен контакт с Германия по всички въпроси на ЕС, предложих на министър Щайнмайер да определи дипломати от Федералното министерство на външните работи, които ние сме готови да приемем както тук в София, така и в постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел.

Друга тема, която са обсъдили по време на визитата на външният министър на Германия, е бежанският и миграционен натиск. Министър Даниел Митов посочи, че с Германия продължават съвместната си работа за предизвикателствата на ситуацията в Сирия, Ирак, Близкия Изток.

Сътрудничеството между България и Германия е необходимо, заяви от своя страна Щайнмайер. „Сърдечно благодаря за поканата. На 16 март ще се срещнем отново в Брюксел на съвместния Министерски съвет на външните министри. Не казвам всичко това, за да ви покажа, че тези срещи са израз на нашите много тесни и все по-развиващи се отношения, между двете страни, нашите министерства и нас двамата. Нуждаем се от това с оглед на предизвикателствата, с оглед на европейската сигурност, ситуацията в Украйна, за която говорихме, но и за икономическите отношения в ЕС", обясни външният министър на Федерална република Германия.

По думите му Германия и България се нуждаят една от друга заради ситуацията в Европа. „Разрастването на Европа и отношенията между отделните страни не се градят на база на официалните срещи на външните министри, това става ако могат обикновените хора, да се срещат помежду си. Наблюдаваме развитие. Пет хиляди фирми работят в България, а в тях хиляди българи допринасят за обмена между нашите две страни, ускоряват този обмен и това сътрудничество. Около или над 5 хил. българи студенти учат в германски университети. Всички тези прилежни, любопитни хора, които искат да получат своето образование в Германия са добре дошли", допълни още той.

Кунева ще отговаря за българското председателство на ЕС

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси е определен за национален координатор по подготовката...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика