Гешев е убеден, че се търси как да бъде отстранен главен прокурор, който не е харесван

13476
Гешев е убеден, че се търси как да бъде отстранен главен прокурор, който не е харесван
Снимка: БГНЕС

Дали трябва и дали ще бъде изменена Конституцията са две различни неща – само Народното събрание т.е. политиците могат да преценят какви изменения ще има в законите. В момента говорим за политически дебат – към момента не виждам нищо юридическо в тази тема. Така новият главен прокурор Иван Гешев коментира стартираната инициатива от президента Румен Радев за евентуална конституционна промяна във връзка с мястото на прокуратурата в държавата.

Според новия главен прокурор, преди да започне дебат трябва да се формулира темата, да се формулира проблемът. "Към момента не съм чул рационални, юридически аргументирани идеи – започваме дебат, за да установим предметът на дебата", каза той пред БНТ. И добави, че ако е за мястото на прокуратурата в съдебната система, той иска тя да си остане там. Ако прокуратурата отиде към изпълнителната власт, всеки ден ще има политически натиск, убеден е Гешев.

Правителството пита Конституционния съд може ли прокурор да е независим от главния

Министерският съвет(МС) ще поиска от Конституционния съд (КС) задължително тълкуване на чл. 126, ал. 2 от Конституцията на Република Бъ...

Според него, сега дебатът е предизвикан от "един сегмент" от политиците (няма да кажа "десни екстремисти" като миналия път, каза още Гешев), за да има механизъм за контрол и за отстраняване на главен прокурор, който не харесваш. "Не се притеснявам от каквито и да е механизми за контрол", подчерта обвинител номер едно. А за идеята за "независим прокурор", който да контролира главния, Гешев коментира, че няма притеснения, защото не възнамерява да извършва престъпление. Според главния прокурор и сега обвинител номер едно може да бъде отстранен – за уронване на престижа на съдебната власт, а това е по-лесно, смята Гешев.

Той даде и друг пример за това, че главният прокурор не е недосегаем - срещу него имало дело за клевета заради следния цитат: "Едно лице, което вие, медиите, наричате Крокодила". "В никоя друга държава не може да се случи", смята Гешев, който обясни как въпросния човек подал 860 жалби срещу най-различни хора и добави, че срещу него има и други дела - например от "едно лице, носещо транспарант на "Правосъдие за всеки", като определи основанията за завеждане за делото за "смешни".

Иван Гешев даде и историческа препратка за механизма за отстраняване на конкретен главен прокурор, който не харесваш – случаят с Бойко Рашков от времето на Иван Костов, който станал ръководител на Национална следствена служба, но без да може да комуникира с окръжните следствия. "Това е все едно главнокомандващият на армията да може да командва не поделенията си, а само щаба", даде пример главният прокурор.

Що се отнася до "независимия прокурор", Иван Гешев го счита за потенциално неработещ, защото не смята да извършва престъпление, но смята, че може да бъде постигнат работещ компромис. И добави, че хората, които се хранят от грантове, никога няма да са доволни, освен ако могат да махнат този, който не харесват или чрез възможност за унищожаване на прокуратурата - чрез изваждането ѝ от съдебната власт или децентрализиране на държавното обвинение.

Бъдещето на прокуратурата

Иван Гешев счита формулировката "независим главен прокурор" за обидна

Всички прокурори са независими като всички магистрати. Формулировката "независим главен прокурор" е обидна. Това заяви Иван Гешев пред ...

За Иван Гешев сериозният проблем са законите – колко са остарели и неефективни. Темата била дискутирана и с новия европейски прокурор Лаура Кьовеши – на среща с бившия главен прокурор Сотир Цацаров и самия Иван Гешев. "Не може с въдица да се лови слон", заявила Кьовеши що се отнася до пригодността на нормативната уредба. "Ние в България наистина с въдица ловим слон, но отвреме-навреме ги хващаме", казал Гешев по собствените му думи.

Не съм пощенска кутия – каза още Иван Гешев за сигнали на политици и подчерта, че само прокурорът, който ще се занимава със съответния сигнал, ще решава какво да се случва с него, а не главният прокурор.

На въпрос каква е прокуратурата след мандата на Сотир Цацаров, Гешев я видя като "подредена" и в "добра кондиция". Попитан директно какви са промените, първо имаше обяснение, че прокуратурата няма да прехвърля проблемите си на друг за решаване. Най-сериозният краткосрочен проблем за новия главен прокурор е създаването на екип, а в дългосрочен план т.е. след края на мандата му Иван Гешев посочи първо битовата престъпност: "Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, дали живота си и труда си за държавата". "Надявам се да не говорим толкова за корупция", изброи още Иван Гешев за какво ще се бори. И посочи, че българските граждани са работодатели на държавните служители, а като техен основен проблем що се отнася до престъпността видя битовата престъпност – кражбите и убийства особено при грабежи по селата.

Най-важното е да се промени мисленето – по-трудният вариант е да не се носиш по течението, подчерта обвинител номер едно, посочвайки чиновническото мислене като проблем в прокуратурата. Той обясни, че ще работи да се прекъсне симбиозата между прокуратурата и "феодални кръгове" по някои места, като имал добра представа кои са тези места.

Гешев обаче смята и, че трябва да се преоцени системата за случайно разпределение на делата - заради натовареността на прокурорите. "Не може в едни прокуратури да не излизаш от кабинета си с дни, а в други да не влизаш в него в продължение на дни", каза той. И призова да се мине покрай сградата на Специализираната прокуратура, за да се види как и събота, и неделя, и по време на отпуск в много кабинети лампите светят.

Иван Гешев: Ще покажа на гражданите, че ще има повече справедливост

Искам да благодаря на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители затова, че не само ме подкрепиха, а и показаха, че прокура...

"Мен не ме интересува дали някой ме харесва или не ме харесва", каза още Иван Гешев и обясни, че за него е важно да бъде свършена работа и той ще работи с всеки, включително с председателя на ВКС Лозан Панов, но се съмнява, че Панов мисли като него. Главният прокурор е убеден и, че ако всички го харесват, значи не си върши работата. Няма как да са щастливи хора, на които са запорирани средства за 2 млрд. лева, за 300 млн. лева, за 150 млн. лева, както и свързаните с тях и зависещите от тях хора, каза още Иван Гешев. "Никой не е карал да ставам главен прокурор", добави той и обяви, че е готов за атаките срещу него, срещу семейството му, за опитите за промяна на законодателството, за да има контрол върху прокуратурата и върху него, даже "му е интересно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика