Гешев каза кога може да си подаде оставката

14849
Гешев каза кога може да си подаде оставката
Снимка: БГНЕС

"Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблем с цените на тока, храните, икономическото положение на държавата, включително ще прекрати COVID пандемията в България и в целия свят, след като това се случи, аз с удоволствие ще си подам оставката". Това заяви главният прокурор Иван Гешев на въпрос дали ще отговори на призивите за оставка от новия правосъден министър Надежда Йорданова.

Гешев настоя от правосъдния министър да му посочи какви са основалтените причини да си подаде оставката. Според него, няма никакъв конкретен пример, освен политически основания.

Прокуратурата вече не търси кой направи снимки на Гешев, докато си чатеше с Pi ar Sevi Boiko

Край на разследването, което прокуратурата започна, за да разбере кой е направил снимките на чата на главния прокурор Иван Гешев със Се...

Въпреки това обвинител номер едно пожела успех на новия правосъден министър, като се надява, че прокуратурата съвпада с вижданията на новия премиер Кирил Петков за нулева корупция. "Нулева корупция е всъщност е невъзможна, защото е невъзможна и нулева престъпност въобще, но по-скоро нулева толерантност изобщо към престъпността", иронизира Гешев кабинета на "Продължаваме промяната".

Главният прокурор призова медиите да не се политизира, да не се използва използва за политически пиар и пропаганда темата правосъдие и съдебната система. Така обвинител номер едно отговори на въпрос как би коментирал отказа на Специализираната прокуратура да разследва бивш вътрешен министър за аферата "Хемус". Коментарът си той направи, след като взе участие в дискусия в Центъра за изследване на демокрацията, посветен на противодействие на битовата и конвенционалната престъпност.

"По същата логика може да се каже дали господин Лозан Панов е запознат с пускането на Джок Полфрийман за това каква отговорност носи и защо не е говорил със съда. Господин Лозан Панов или който да е друг няма никакви правомощия в конкретния съдебен състав. Същото е и с прокуратурата", подчерта Гешев.

По думите му, опитът за натиск върху съдебната власт чрез бюджета противоречи на европейски принципи и ценностите на европейското семейство. Всеки прокурор взима решения на база вътрешното си убеждение и доказателствата по досъдебното производство. Иван Гешев обяви, че застава зад всеки магистрат и няма да допусне натиск върху магистрати, които да бъдат използвани за политически цели.

Наблюдаващите прокурори по делото за АМ „Хемус“ поискали да бъдат освободени

Наблюдаващите прокурори от Софийска градска прокуратура по делото за източването на средства от строителството на автомагистрала "Хемус...

Според него, ако някои магистрат се е произнесъл с отказ по конкретен случай според българското законодателство подлежи на институционален контрол пред Апелативната специализирана прокуратура и пред Върховната касационна прокуратура.

Той посочи, че войната срещу прокуратурата е налице, тя е факт, но от държавното обвинение няма да участват в нея. Гешев е готов да работи добре с новия правосъден министър Надежда Йорданова, както и с МВР. Той обаче недоумява защо, след като е поканил силовия министър Бойко Рашков на дискусии, съвместни екипи за противодействие на престъпленията и срещи, той не се е отзовал. Главният прокурор не смята, че е добър пример съответният окръжен прокурор да се вижда нелегално с директора на ОДМВР, за да не го уволнят, както и във Враца да бъдат поканени полицаи на Националния институт по правосъдие, където присъстват съдии, прокурори и следователи за данъчни престъпления, а те да заявят, че няма да участват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика