Големите партии изобщо не са разговорливи за субсидиите си*

3115
Големите партии изобщо не са разговорливи за субсидиите си*
Снимка: БГНЕС

6,5 млн. лева повече поради "недостатък в законодателството" - това е най-смисленото властово обяснение, което беше дадено след разкритието на "Шоуто на Слави" как всички партии в парламента плюс "Възраждане" като получила повече от 1% от гласовете на последните парламентарни избори вземат не 11 лева на глас, както би трябвало да е по закон, а 13,23 лева! Обяснението беше на финансовия министър Владислав Горанов, но едва ли който и да е здравомислещ човек го счита за достатъчно.

Скандалът предизвика Actualno.com да отправи 5 официални въпроса към всички партии, вземащи субсидии - защото това са парите на българските данъкоплатци и не всички гласували подкрепят партиите, които в крайна сметка вземат и техните пари. Ето какви са въпросите:

1. Вярна ли е според Вас изнесената от "Шоуто на Слави" информация?

2. Законно ли е партийната субсидия да е 13,23 лева за един действително подаден глас на последните избори, независимо за коя партия е гласувано?

3. Само през 2018 година ли субсидията е била 13,23 лева на глас или и през 2017 година е било така?

4. Възнамерявате ли да подготвите предложение за промяна на закона, за да не може партийната субсидия за партии в парламента и с над 1% но под 4% от гласовете на парламентарни избори да получават повече от 11 лева на глас и да не може да получават пари заради гласове, които не са подадени за тях?

5. Прокуратурата вече обяви, че започва проверка по казуса. Ако бъдат установени нередности, имате ли готовност да връщате надвзети субсидии?

В крайна сметка отговори на всички въпроси Actualno.com получи единствено от партия "Възраждане". Частично отговориха от БСП, а премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира донякъде темата в отговор на въпроси на Actualno.com при посещението си в добричкото село Карапелит преди 3 дни. Нито една друга партия, която взема субсидия - ДПС, "Воля" и трите партии в коалицията "Обединени патриоти" (ВМРО, "Атака" и НФСБ) не пожела да обели и думичка по темата в продължение на 2 дни, откакто бяха изпратени въпросите на официалните пресцентрове на въпросните политически формации.

В следващите редове Actualno.com представя отговорите на все пак коментиралите. Започваме с партията, която даде отговори на всички наши въпроси - "Възраждане":

1. Сигурно е вярна. Нямаме причина да се съмняваме.

2. Тук има известно неразбиране за това как точно се изчислява субсидията за партиите, минали съответните проценти, даващи им право да получават такава. В закона буквално пише, че всички действително подадени гласове на последните избори се умножават по 11 лв. и се получава общ бюджет за субсидии, който се разпределя пропорционално между партиите, които отговарят на определени условия. Това се прави, за да се запази равенството на гражданския вот. Не може един глас за БСП да се оценява на 11 лв., а глас за "Българска пролет" да речем, да не носи нищо. Така ще бъде нарушен принципът за равенство заложен в конституцията. В този смисъл, да, напълно законно е. Вече, дали законът е добър или лош, това е предмет на съвсем отделен разговор. Това обаче, за нас лично, няма абсолютно никакво значение. Повече или по-малко, ние даряваме субсидията. Или иначе казано, ако имаме по-малко, ще дарим по-малко, ако е повече, съответно ще дарим повече. Това е.

3. Нямаме никаква идея дали е било така само през 2018 година или и през 2017 година. Ние, за разлика от другите партии, не чакаме със затаен дъх поредния транш, кроейки планове как да го усвоим. За нас субсидията е средство да финансираме дейности, които държавата е изоставила и области, от които се е оттеглила. Като демографската политика например или опазването на културно-историческото наследство.

4. Ние не се борим просто да им намалим парите от субсидията. Нашата борба е да върнем всичко, което са откраднали през последните 30 години. И ще го сторим!

5. С удоволствие ще върнем тези пари в бюджета, за да може ГЕРБ и Патриотите да ги откраднат. Така ще дарим по-малко, но пък ще има повече за крадците. Ако това е целта, бихме казали, че е много плитка и лесно разгадаема.

БСП

Заместник-председателят на социалистите Кирил Добрев коментира темата, като де факто отговори на въпроси номер 2, 4 и 5 на Actualno.com. Ето и какви бяха поставените на Добрев въпроси:

Виждате ли нарушение и някакво престъпление в надплатените партийни субсидии - въпрос на "Флагман", а ето и отговорът:

Въпросът е зададен не към човека, който дължи отговор. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Според него, този въпрос може да бъде отправен към Столетницата, "когато си имаме министър на финансите". "В тази ситуация БСП получава средства чрез решение на бюджета. Бюджетът е официалният документ, който внася правителството. Дали има нарушение или не – надявам се прокуратурата в най-скоро време да каже, както каза за проверката на апартамента на Горанов (бел. ред. - до момента прокуратурата не е обявила дали е приключила с проверката относно възможен конфликт на интереси на Горанов). Очакваме отговор", обясни Добрев.

На конкретен въпрос на Нова телевизия дали БСП би инициирала законова промяна относно субсидиите, Добрев отговори, че през годините има няколко законови инициативи на социалистите за намаляване на партийните субсидии. "Не сме участник в процеса, за да кажа дали е справедливо или не", уточни Добрев (всичко за субсидиите можете да чуете във видеото след 18:45 минута).

ГЕРБ

Припомняме и какво каза Бойко Борисов по темата след въпроси на Actualno.com.

"Не ме интересува. Този закон за субсидиите БСП го направи, не съм го направил аз", каза Борисов в отговор на Actualno.com. Съответно лидерът на ГЕРБ продължи с обясненията, след като Actualno.com му напомни, че преди половин година той обеща в телевизионен ефир да предложи на депутатите да приемат законов текст за намаляване на партийните субсидии. "Вижте, олигарсите дават много пари. Ние ясно сме казали, че може да се намалява субсидията, можем да участваме в това, но не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси, защото тогава като дойдат избори, всеки ще отива да чука на вратата на колегата (бел. ред. - изпълнителния директор на "Клас олио") ще дадеш ли пари за избори? Той казва: "Ще дам, ама ти какво ще ми дадеш", заяви Борисов.

* Actualno.com ще публикува всеки отговор на всяка една политическа партия, до която са изпратени петте въпроса, независимо кога въпросният отговор ще бъде даден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика