Говорят младите политолози: Ще бъдат ли ГЕРБ-СДС по-силни от хаоса?

17594
Говорят младите политолози: Ще бъдат ли ГЕРБ-СДС по-силни от хаоса?
Снимка: Атанас Радев и Николина Стратиева

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В навечерието на вота в поредицата представяме коментарите на младите анализатори относно кампаниите на всички политически сили, които според последните социологически данни ще преминат 4-процентовата бариера. Първият материал е посветен на коалицията ГЕРБ-СДС, а разговорът ни по темата е с Атанас Радев (вляво) - политолог и заместник-председател на Студентския клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Николина Стратиева (вдясно) - политолог и председател на Студентски клуб “ЕГО Политико” към Университета за национално и световно стопанство. Ето какво ни отговориха те:

Какъв е вашия поглед върху кампанията на коалицията “ГЕРБ-СДС” и ще бъде ли от полза тази анти-Радев риторика, която влагат представителите на бившите управляващи при всяка своя публична изява?

Атанас Радев: Тази реторика не е нова, а резултат от конфликта между бившето управляващо мнозинство на ГЕРБ и президента Радев. Ние сме свикнали да виждаме президента в ролята му на критикар, а от няколко месеца поведението му е променено предвид това, че е единствената легитимна институция към момента. Виждаме липсата му на ясна позиция и двойственост по казуса със зелените сертификати. Но да се върнем на самия президент Радев - безспорно неговия авторитет и име се дължи на факта, че оспорваше авторитета на бившия премиер Борисов. Това е един от класическите закони на властта - за да излезеш напред трябва да оспориш непоклатимия авторитет. В този смисъл анти–Радев реториката ще бъде печеливша към твърдия електорат на ГЕРБ, но според мен се бърка в подхода и посланията. Кандидатът за президент от ГЕРБ – проф. Анастас Герджиков прокарва една по-умерена линия на консенсус, на обединение и сътрудничество. Но поведението на Борисов не предполага това - мисля, че това ще обърка самите избиратели на ГЕРБ и ще отблъсне периферния вот.

Николина Стратиева: Главната цел в кампанията на коалицията ГЕРБ - СДС е да стои като стабилният избор и да успее да върне част от електората си, който по една или друга причина е изгубил. Това, което наблюдаваме, е е негативна реторика и от двете страни, както от страна на ГЕРБ, така и на Радев. Въпреки това, има вероятност последните ограничения заради COVID-19 и анти-Радев реториката да бъде от полза на ГЕРБ-СДС за привличане на още гласоподаватели, които не са част от твърдия електорат на коалицията.

Може ли да се твърди, че в настоящата кампания, а и с оглед последните социологически данни, тече процес на мобилизиране на електората и най-вече на твърдото партийно ядро? Ще успеят ли да привлекат периферните избиратели и ако да – от кои политически сили?

Атанас Радев: В предходния въпрос се опитах да направя тази бележка, че има объркване в посланията за двата избора. По последните снимки на обществените нагласи се вижда, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, но това не означава, че тя ще управлява. Смятам, че делът на периферните избиратели ще бъде много малък, предвид появата на новия политически проект на “Харвардската лига”. Както казах, делът ще бъде малък, но можем да предположим, че ще бъде от избиратели, разочаровани от протестните партии.

Николина Стратиева: В последните две кампании на ГЕРБ-СДС наблюдавахме точно това - опити за мобилизиране на твърдия електорат. Социологическите проучвания през месец юли показват, че част от избиратели на коалицията от април месец са гласували за ИТН през юли. Голяма е вероятността точно тези избиратели да се върнат към първоначалния си избор - ГЕРБ-СДС. Все пак преднината на бившите управляващи идва в спада на доверие от страна на други партии.

В последните седмици съществуват мнения в публичното пространство, че ГЕРБ отново се подготвя да управлява и че се влагат много усилия в тази посока. Как гледате на подобна заявка и считате ли, че съществува изобщо такова намерение?

Атанас Радев: Вижте, в политическото пространство към момента има две линии на противопоставяне – пропротестна и пропрезидетска линия, които се пресичат в полетата на няколко партии, които се очертават да бъдат водещи в 47-ия парламент. И именно тези линии ще бъдат обединяващи за създаването на коалиционен кабинет. Намеренията на ГЕРБ ще останат нереализирани предвид това, че моментните снимки на нагласите показват, че новите (протестни) партии ще имат мнозинство, за сметка на старите партии

Николина Стратиева: Можем да кажем, че невъзможността на другите партии, които се обявиха против т.нар. “статукво” да направят правителство, дава голям плюс на ГЕРБ, която управлява страната от десетилетие. Позицията на коалицията през последните месеци като опозиция беше удобна и добре изиграна. А скорошните изявления на Бойко Борисов, че целта на ГЕРБ е да бъде в отново управлението, показват твърдите им намерения.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика