Гюров: Не знам защо Слави Трифонов ни обвинява в липса на диалог

2587
Гюров: Не знам защо Слави Трифонов ни обвинява в липса на диалог
Снимка: БГНЕС

Не мога да се съглася с мнението на Слави Трифонов и не знам защо ни обвинява в липса на диалог, откъде черпи информация за това. Имахме втори съвет по въпросите за икономическите мерки. Там беше и неговия представител г-н Любомир Каримански. На него му беше предоставена информация, така че не бих казал, че липсва комуникация между коалиционните партньори. Това заяви Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната". Той добави, че през последните месеци Трифонов не участва на коалиционните съвети и не знае каква е причината за това.

Той коментира антикризисните мерки на стойност 2 милиарда лева. 

Пенсии

“Новите мерки не са под натиска на улицата. Идеята е да помогнем на бизнеса и да противодействаме на кризата, като дадем възможност той да се стабилизира. 2 милиарда лева са отделени до края на годината. Те са от допълнително събрани средства и няма да се увеличава бюджетния дефицит.

Увеличението на пенсиите ще струва 1,4 млрд лева. Или с над 20% според изчисленията.

Едната част мерки са насочени към най-уязвимите, а именно пенсионерите. Предлага се минималната пенсия още от 1-ви юли да се увеличи от 370 на 450 лева и пропорционално увеличение на останалите пенсии. А максималната да стане 3400 лева, като се предвижда тя да се изравни и максималния осигурителен доход, който също да бъде 3400 лева.

Димитров: Предлагаме намаляване на лихвите по забавените плащания

За да разберем кои и колко от антикризисните мерки в действителност могат да се приложат, трябва да ги съберем на едно място и да изчис...

Предлага се също увеличаване на данъчното облекчение за работещи родители. Предлага се за едно дете от 450 лева да бъде увеличено на 600 лева, а за две деца от 900 на 1200 лева. Освен това то да бъде ползвано на тримесечна, а не на годишна база както е в момента. Така в тези семейства ще остава по-голям доход в момента, когато той им е необходим за посрещане на по-високите разходи от растящите цени.

"Предлагаме за всички пенсии от 2008 г. увеличение или с ръста на инфлацията или с този на осигурителния доход - който е по-висок. Това ще изчисти неравенствата между стари и нови пенсионери", обясни Гюров. Това на практика означава в годините с почти нулева инфлация пенсиите да получат сериозно увеличение с ръста на осигурителния доход. Сега швейцарското правило предвижда да се вземат предвид 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход за предходната година.

Деца

За работещи родители ще се увеличи на 600 лв. данъчната отстъпка за едно дете и на 1200 лв. за две деца. Отстъпките обаче ще може да се получават на тримесечна база, да се подпомогне семейният бюджет, а не в края на годината, уточни Гюров.

Горива

Звучи ми като мрън-мрън

Звучи ми като мрън-мрън. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БНТ за предупреждението, което отправи Слави Т...

Той добави, че финансовото компенсиране на потребителите при закупуване на горива ще бъде с ограничение до 50 литра месечно.

“Предложили сме няколко варианта, Министерството на финансите ще избере един от тях", каза Гюров. Както вече е известно отстъпката, ще е 25 стотинки (на литър). Той добави, че е наложително да има месечен лимит на ползването на отстъпката при закупуване на горива, за да има прогнозируемост на разходите от държавния бюджет.

Данъци

Намаляване ДДС на 9% за парното, е друга антикризисна мярка, заяви Гюров. За микро и малък бизнес ще има увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 хиляди лева, което ще намали значително административанта тежест за бизнеса. От акциз ще бъдат освободени електроенергията и природния газ, който се ползва за моторно гориво.

"Освен това се появява огромна административна тежест да се определят точно кои групи храни ще попаднат, кои видове хляб и т.н. А да се направи ДДС 0% не се позволява от европейските директиви", обясни още Гюров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика