Харалан Александров: ГЕРБ е в кръгова отбрана в София, Цветанов се е справил добре

17985
Харалан Александров: ГЕРБ е в кръгова отбрана в София, Цветанов се е справил добре
Снимка: БГНЕС

Не се случи нищо различно като процеси и тенденции от това, което виждахме досега най-вече по отношение на политическата динамика в местната власт. Тези избори за огромно съжаление не сложиха край на един изключително порочен процес и той е пазарът във всичките му форми да удушава демокрацията по места. Под всички форми имам предвид от пазара на обществени поръчки до директното пазарене на гласове. Това бе краткия анализ на политологът Страхил Делийски пред БНТ.

Според социалния антрополог Харалан Александров гаранция, че се заформя избирателен електорат, който не продава гласа си, са резултатите в София и избраните районни кметове. "Грубо казано можем да разделим България не само на икономически, но и на времеви зони. Имаме едни предмодерни общности, които са регресирали в някаква форма на феодализъм, където самата идея за политически избор е ирелевантна, тъй като зависимостите са толкова дълбоки и толкова порочни. Вероятно, за да бъде разбрана логиката на тяхното гласуване, трябва да бъде разбрано кой от кого и по какъв начин е зависим. Те са доста маргинализирани, доста бедни и обикновено са в провинцията. Имаме много значителна модерна част от обществото и имаме класическо съревнование на модерни партии с много ясна доминация на ГЕРБ. Това много добре се видя. Всъщност ГЕРБ е големият стабилизиращ фактор в България. БСП все повече започва да изглежда като средно голяма партия, която се бори за свое представителство. Тя постигна някакъв резултат, който индикира, че е жива. Дали ще е в подем, тепърва ще видим. Но е добре, че има още една партия с модерни характеристики, макар и със застаряващ електорат. И най-сетне в големите градове, преди всичко в София, имаме класическа постмодерна ситуация, в която стана възможно десни кандидати да покрепят левия кандидат Манолова, което наистина е ново явление и трябва да бъде разбрано. Струва си да се изследва отвъд конюнктурната ситуация, в която има раздразнение към ГЕРБ и желание то да бъде променено. Има нещо различно. Тъй като гледаме обективните резултати управлението на ГЕРБ е съвсем отлично в София. Каквото и да си говорим няма как да си обясним с "Граф Игнатиев" тези развития."

Както на първи тур - голяма подкрепа за ГЕРБ в секции в София, известни с ромския вот

Точно както и на първи тур, в известната вече секция 224611075 в "Красна поляна", в непосредствена близост до „Факултета”, ...

Още от снощи Борисов коментира, че започва процеси на подреждане и почистване на къщичката. Това обаче може да се случи само в опозиция. "При наличието на тотална властова хегемония, която продължава да има ГЕРБ, означава, че това е свързано с олигархизиране, с корупция и т.н. В този смисъл, това че БСП расте толкова, колкото да бъде удобна опозиция не знам дали е добре за ГЕРБ. Защото ако продължи тази властова хегемония, рискът партията да се разпадне отвътре е голям", контрира политологът Страхил Делийски. "В същото време, аз не съм сигурен, дали по логиката на ГЕРБ, която съществува, ще могат да изкарат някакъв мандат в опозиция. В този смисъл онова, което днес ни изглежда като стабилизиращ фактор е така конструирано, че да имлодира вътрешно в контекста една променена ситуация. Не съм сигурен колко време ще продължи тази стабилизираща роля, завърши Делийски.

Хегемонията е доста оспорена, има много силни критици на ключови позиции, например президента. Истината е, че ГЕРБ в София е в кръгова отбрана. Те спечелиха, но отвсякъде са атакувани има много широка коалиция срещу тях, отговори Харалан Александров. Колкото по-развит, икономически успешена става София, толкова по-високи са изискванията на софиянци към кмета. Това е парадоксът на развитието в София, обясни той.

"Това са избори, на които ГЕРБ се яви без блестящият оперативен ръководител Цветан Цветанов. Това се отрази, но ГЕРБ удържа. Очевидно, означава, че Цветанов добре си е свършил работата. Че е оставил добра организационна структура, която може и без нееговото персонално участие да функционира добре", коментира още Александров.

"Равнището на представителност на местната власт е нещо, което не се повиши на тези избори. На много места имаме избрани общински съвети и кметове, които се ползват с не повече от 1/4 от доверието на всички избиратели. От една страна има търсене на алтернатива на ГЕРБ, от друга страна обаче няма смислена и убедителна оферта за алтернатива. Все още живеем в либерална демокрация. Но в края на деня стигаме до ситуация да формиране управление, което няма достатъчно представителност, каза още Делийски.

Местни избори 2019: Официално ГЕРБ губи почти половин София

Нов мандат за Йорданка Фандъкова в Столична община – това вече е сигурно след 100% отчетени протоколи, но за Фандъкова и ГЕРБ тоз...

В този смисъл истински важните процеси в това общество е некупеният вот и неговата промяна, а не обратното. Затова призовавам да се концетрираме върху него и да го изучим, призова антропологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика