Христо Иванов каза дали трябва да се сменят 7-8 министри при ротацията

6825
Христо Иванов каза дали трябва да се сменят 7-8 министри при ротацията
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов коментира пред БНР темата с недоволството на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от работата на 7-8 министри и дали те евентуално биха сменени при предстоящата ротацията. 

Иванов отговори, че е рано да се правят оценки.

“Там където някой не си върши работата, ще се търси подобряване. Но няма твърде големи драми”, смята Христо Иванов. ОЩЕ: Борисов не е доволен от работата на 7-8 министри (ВИДЕО)

Критиките към конституционните промени

По повод приетите в петък на първо четене по т.нар. бавна писта промени в основния закон, Иванов увери, че вносителите на законопроекта ще положат всички усилия да се намерят най-добрите решения. 

“Ще подходим внимателно, с уважение и благодарност към всяко мнение и ще търсим съгласие”, каза той. Иванов отбеляза припокриване между становищата на Съюза на съдиите и на прокурорската асоциация, което показва зрелостта на магистратската общност и на обществото като цяло за съгласие. По думитему изказаните несъгласия са важни, но не атакуват философията на промените и това според него е много важно постижение. ОЩЕ: Христо Иванов: Всички критики за Конституцията ще бъдат чути (ВИДЕО)

“Обобщението за многобройните критики срещу проекта за промени в Конституцията се прави недобросъвестно. Огромната част от критичните становища приемат целите на реформата, има забележки по един или друг аспект от нея. 80% от критиките в ядрото - съдебната реформа, са свързани с това дали промените няма да влязат в конфликт с решението на Конституционния съд от 2003 г. Затова не е коректно да се твърди, че има много критики.”

Да има или не Пленум на ВСС?

Той коментира и критиката към премахването на Пленума на Висшия съдебен съвет, отново заради колизията с решението на Конституционния съд от 2003. “Тези решения на Конституционния съд имат своята еволюция - минали са 20 години от тогава. Дали ще има Пленум на ВСС със силно редуцирани правомощия или той ще изчезне, е по-скоро техническа подробност. Трябва да установим принципа, че институцията, която има първостепенно значение за правосъдието, е съдът. Нивото на философия е независимостта на съда, нивото на технологични решения е дали ще има или не Пленум на ВСС”, каза съпредседателят на ДБ. ОЩЕ: Пеевски: Ще предложим да не може да има референдуми за излизане от ЕС и НАТО (ВИДЕО)

Бъдещето на прокуратурата

Иванов изрази мнение, че прокуратурата тепърва трябва да намери своя модел за професионална автономия на всеки прокурор, както и осигуряването на добър кадрови капацитет като цяло на държавното обвинение. “В следващите години и на законодателно ниво трябва да осигурим една добре менажирана и ефективна прокуратура”, смята депутатът. ОЩЕ: Екатерина Михайлова: В конституционните промени има изненади

Критиките на опозицията

Иванов отговори и на упреците от ИТН за активната роля на депутата от ДПС Делян Пеевски в конституционните и законодателни инициативи на управляващото мнозинство, срещу когото ДБ са се борили, а сега му благодарят. “Благодаря на онези политически сили, които намериха мъдростта да подкрепят промените, за разлика от други, които се занимават с политиканстване. Нямам проблем, че за това, за което сме се борили десетилетия, намираме гласове в парламента - и благодарим. Мен ме вълнува какво пише в тези законопроекти, а не кой ги е подписал”, каза лидерът на “Да България”.

Той отхвърли и упреците, че новата антикорупционна комисия ще се превърне в политическа бухалка, след като ще бъде оглавена от трима души, избрани от парламентарното мнозинство. По думите му, в спора дали да са трима или петима, няма особена разлика, след като тя е функция на мнозинството. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика