Христо Иванов: Когато поисках да се види защо Борисов е в "Яневагейт", подкрепата свърши

7451
Христо Иванов: Когато поисках да се види защо Борисов е в "Яневагейт", подкрепата свърши
Снимка: БГНЕС

Мисля, че моята постъпка беше напълно предсказуема. Казах още от първия ден, че ще съм на поста, докато мога да изпълня конкретната задача, с която го заех – реформа на съдебната система, заяви бившият правосъден министър Христо Иванов пред Нова телевизия.

Вчера 204 депутати гласуваха за предложение на една малка партия и се отметнаха от обещанието на „историческия компромис”, заяви вече бившият правосъден министър. Според него парламентарното представителство в прокурорската колегия е трябвало да оказва достатъчно контрол, а при съотношение 5:6 плюс това е невъзможно. Парламентът обаче не може да изисква доклади от прокурора – той ако реши може да им казва всеки ден какво е времето, иронизира Иванов.

Каракачанов: Политическата квота е една от причините за проблемите в съдебната система

Оставката на правосъдния министър Христо Иванов не е изненада. Той беше казал, че ако нещата, които той предлага и са свързани с ВСС не...

От думите на Иванов излезе, че съдебната реформа трябва да бъде съгласувана със Сотир Цацаров. Накрая се случи това, което поиска главният прокурор, подчерта бившият правосъден министър. Ако главният прокурор може по такъв начин да наложи желанието си на парламента, за каква демокрация говорим – не мисля, че повече има какво да коментирам. Не съм питал Бойко Борисов защо се съобразява с главния прокурор, призна Иванов. Питайте него защо това се случи, подчерта той.

На въпрос защо Иванов не си е подал оставката по-рано, след като е знаел, че Цацаров е непреодолим фактор, бившият правосъден министър отговори, че е искал да види какво ще се случи накрая.

Откакто започнах да настоявам да се проверят твърденията от записите по „Яневагейт”, срещу мен започна пропагандна война и не получих отникъде подкрепа. От Борисов видяхте ли подкрепа за мен, попита Иванов. Това е най-сериозният скандал с корупционни твърдения от началото на това управление и се превърна в тест. Сами можете да видите колко души от това управление излязоха и заеха твърда позиция „за” и „против” относно разследването по същество на записите, каза Иванов. Той все пак подчерта, че позицията на Бойко Борисов не е била еднозначна, но въпросът е, че след като аз заех твърда позиция, бях нарочен, че „водя войни”, визира бившият правосъден министър, визирайки изказването на Борисов от последното предаване на „Панорама”. За какво сме ние, щом седим и мълчим отстрани, зададе още един реторичен въпрос Христо Иванов. Сигурен съм, че на Борисов му се налага да балансира между много политически и икономически интереси, добави той.

Няма как при корупционна мрежа да очакваме някой достоверен източник да излезе да говори и да е чист и неопетнен, коментира бившият правосъден министър въпрос защо точно сега Румяна Ченалова е почнала да говори. Когато от самото начало главният прокурор казва кой няма да бъде проворен по „Яневагейт”, т.е. той на първо място, това е огромен проблем, подчерта Христо Иванов.

Само Борисов успял да постигне "исторически компромис", Симеонов не вижда драма

Засега нямаме информация за други оставки, освен тази на правосъдния министър. В крайна сметка това е лично решение, както и решението ...

Когато си насаме с огромна власт, има огромен риск да я употребяваш не в публичен интерес. Затова дойдох – да променим това. Ако четири партии се отказват толкова лесно от поет ангажимент, то ми е пределно ясно, че няма да направим и реален Закон за съдебната власт, смята Иванов. Решението не беше взето заради аргументи – това е политическо решение. Лобирането се случи на много по-високо ниво, отколкото аз можех да предложа, обясни бившият правосъден министър.

Аз бях човекът, който от самото начало казваше, че не трябва да бъде сменян целият ВСС. Но когато имаше медиите на Пеевски, можеш да твърдиш какво ли не и да изкарваш какво ли не, посочи Иванов. Пропагандата на Пеевски от седмици зовеше за моята оставка, добави той. Не знам да е имало друг случай толкова време да се пише как организирам преврат срещу кабинета и главният прокурор да почне да го повтаря, без нищо да се случва, каза Христо Иванов.

Централният проблем на съдебната власт е дали може да се пребори с корупцията вътре в системата и по висшите етажи на властта. Това е централният въпрос и наследникът ми ще трябва да реши дали да се занимае с него или с други, полезни теми, но не и с централния въпрос, обясни накратко Иванов що е то съдебна реформа в неговите очи. Има една много силна мрежа от разнопосочни обвързаности и в България политиката е властова игра - да се балансира между тях, но това не е политика. Въпросът беше има ли воля да разплетем този възел - след вчера стана ясно, че няма, каза Иванов. За всички депутати не мога да говоря, но има много силни зависимости - как иначе 180 подписа за един миг престават да имат значение, попита риторично той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика