Христо Иванов: Президентът плаши хората по темата "оръжията за Украйна" (ВИДЕО)

2666
Христо Иванов: Президентът плаши хората по темата "оръжията за Украйна" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Плашенето на хората поставя под въпрос каква позиция заема президента Радев. Цяла Европа подпомага Украйна и очевидно това не въвлича никого във войната. Нека се върнем 40-те години и да си представим, че САЩ кажат, че няма да подпомагат воюващите страни с Хитлер, понеже искат мир. Какъв мир щеше да има тогава и дали щеше да има мир. От гледна точка на историята и историческият опит е абсурдна теза", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента по повод казаното от президента Радев, че даването на оръжия на Киев ни поставя под риск. 

Според него инатът на България е меко казано странно. "Този, който иска ние да бъдем неутрални спрямо действията на всички съюзи, в които участваме, който през цялото време аргументира, че не трябва да подкрепяме санкциите и усилията на Украйна, работи за вариант, в който Русия надделява", смята Христо Иванов. По думите му това е вариантът, в който България ще се събуди в свят, в който всяка сила може да си вземе парче от съседна страна. 

ОЩЕ: Радев пак се обяви против оръжие за Украйна и определи 3 важни приоритета в бюджета

Той обърна внимание, че "Демократична България" още в първия ден са си внесли вариант за военната помощ за Украйна. "Много е важно да се разбере, че тази тема не е само въпрос за даване на оръжия на Украйна, а въпроса за модернизация на Българската армия и Въоръжени сили. В момента съществуват механизми, чрез които давайки оръжие на Украйна, без да се лишаваме от никакви способности, можем да си помогнем за модернизацията на Българската армия. В името на тази цел сме готови да работим с всички политически сили, които гледат в тази посока", обясни Иванов. Той отрече да има договорки с ГЕРБ по тази тема, но ако по съдържание и цели съответстват двете решения, кой чие предложение ще подкрепи, не е най-важната работа. 

ОЩЕ: Всичко за войната в Украйна - четете ТУК.

Според него има логика да има повече време за работа на парламента. "Обективно е необходимо парламентът и бюджетът да може да го разгледа и законодателството, свързано с Плана за възстановяване", каза Христо Иванов. 

Съпредседателят на "Демократична България" коментира и преговорите за правителство, като по думите му всеки от мандатите има своята логика. "Очевидно сме в много сложна ситуация, очевидно трябва да има правителство. За нас сериозният разговор е с втория мандат, но нека мандатоносителите да направят анонс. Не можем от тяхно име да правим заявки", каза още той. 

Иванов коментира и твърденията, че се водят неофициални разговори с контактната група Плевнелиев - Паси. "Г-н Плевнелиев го уважавам много добре и г-н Паси. Чували сме се многократно в този период, включително да разбера какво представлява тяхната мисия. Разговори е имало, но те не са били за правителство със сигурност", подчерта Иванов. 

Той обърна внимание, че корупцията е дълбоката фундаментална причина. "Пледираме да преформатираме съдебната власт, за да изчисти политическата система. Тогава да си говорим за модернизация на армията, социални системи", смята Иванов. 

Христо Иванов отговори кой е най-добрият вариант програмно правителство, кабинет на спасението. "Въпросът не е в прилагателното. Ние измисляме прилагателно, след това го обявяваме за най-лошото нещо на света. За мен смисълът е да има правителство, което стъпва на антикорупционен консенсус", каза още той. 

Стана ясно, че "Демократична България" няма да подкрепи връщането на хартиената бюлетина. 

Всичко за преговорите за правителство - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика