Радев пак се обяви против оръжие за Украйна и определи 3 важни приоритета в бюджета

4462
Радев пак се обяви против оръжие за Украйна и определи 3 важни приоритета в бюджета
Снимка: БГНЕС

"Това ли е най-важното нещо в момента?" - така президентът Румен Радев коментира темата с изпращането на военна помощ на Украйна. Такъв законопроект вече беше внесен в парламента и се очаква да бъде подкрепен от "Демократична България", ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната".

ОЩЕ: Приоритетите на 48-ото НС: Кои законопроекти внесоха най-напред депутатите?

Радев каза кога започва консултации с партиите от 48-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев обяви, че свиква консултации с първата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС, у...

На въпрос на журналисти ще се съобрази ли служебният кабинет, ако такова решение бъде взето от депутатите, Радев не коментира по същество, а каза, че това ще увеличи риска от въвличането на България във войната.

"Войната, която разширява не само своя пространствен обхват, но и формите на противопоставяне. Тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам. Затова още веднъж призовавам за разум и отговорност", заяви президентът.

Според него отнемането от армията ни на оръжия - без попълването с резервни части - ще задълбочи дефицита от способности на българската армия за "един дълъг период от време". Така, по думите му, се влошава средата за сигурност – не само на север от нас, а и на Балканите.

"Това увеличава рисковете за нашата сигурност. Първостепенна задача на българския парламент е най-сетне да попълни комплекта на българската армия, да се заеме сериозно с нейната модернизация, която буксува от години. Всички планове и програми досега са отхвърляни или забавяни. Нека се изпълнят тези ангажименти, защото самото споменаване и търсене на заместващ или допълващ капацитет на нашите способности, значи, че ние нямаме такива – заради дълги години на политическа безотговорност", каза Радев.

Президентът увеличи заплатите на администрацията си с помощта на служебния кабинет

На последното си редовно заседание служебното правителство е приело увеличение на заплатите на президентската администрация. Това пока...

Според него е важно и "да се мотивират хората в армията, които са забравени", така че да сме "съвместими с нашите съюзници - това е най-големият гарант за нашата сигурност".

"Българската парламентарна политическа система върви към криза, това трябва да ни е ясно", каза Радев и отново подчерта, че военната помощ за Украйна не била най-важното нещо в момента. "Начинът да се излезе от тази криза, е да се върне доверието на българските граждани в парламентарната република".

Относно бюджета, според него няколко са важните приоритети. "Първо, да няма намаляване на социалните плащания, заплати и пенсии. Второ, да не допуснем увеличаване на бюджетния дефицит и задълбаване в дългова спирала. Трето, да не се допусне разглеждането на бюджета да стане тържище за предизборно наддаване – това ще е опасно. Нужен е разумен баланс и да се отговори на очакванията на българските граждани", каза Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика