Христо Иванов за корупцията пред Actualno.com: Дойде време някой да попълни новите килии

10869
Христо Иванов за корупцията пред Actualno.com: Дойде време някой да попълни новите килии
Снимка: БГНЕС

Критична маса от хора осъзнават, че България не може да продължава повече така. Това заяви председателят на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов в специално интервю за Actualno.com.

Концепцията на "Да, България" - правосъдие

Иво Мирчев: "Да, България" не е партия на Кънев или Прокопиев

"Да, България” е нов проект на български граждани, които много години се опитват да постигнат целите си с граждански средства. Не...

Още преди учредяването на партията, Христо Иванов беше категоричен – България трябва да се справи с корупцията. На въпрос на Actualno.com защо корупцията намери такъв рай за развитие у нас – заради законите и хората, бившият правосъден министър отговори – заради институциите. Където има празнини в законите, това е защото корупционната машина си го е осигурила, уточни Христо Иванов, който даде пример с Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Три пъти се създава от последните три правителства, три пъти се установява, че не работи и три пъти се почва отначало, изброи председателят на "Да, България".

В България корупцията е на такова ниво, защото има ерозия и упадък на институциите – в правосъдието, сектор "Сигурност", но и в здравеопазването и образованието, категоричен беше Иванов. Нали разбирате, че ако границата ни продължава да не е проблем за трафикантите на мигранти, въпреки всички огради и "Роувър"-и, това означава, че всичките ни служби са проядени от тази корупция, попита риторично бившият правосъден министър. Това означава, че не можем да разчитаме на тези служби да ни предпазят – от бежанска вълна, от чужди интереси, сигурен е Христо Иванов.

Каква тогава е рецептата, за да работят институциите – лидерство и отговорност, сигурен е председателят на "Да, България". И добави, че в момента в правосъдната реформа има „цели фабрики“ за връщане на услуги. Иванов поясни, че такава фабрика имало в Софийския градски съд (СГС) и е бил първият правосъден министър, който е започнал да предлага дисциплинарни производства срещу ръководството на съда. Припомняме, че бившият председател на СГС Владимира Янева и заместничките ѝ Богдана Желявска и Петя Крънчева вече не стоят начело на съда, но само срещу Янева имаше заведено дело – т.нар. дело "Червей".

Затова на първо място "Да, България" иска реформа на прокуратурата. Ако човек в момента се занимава с корупция, неговият риск да види дебелия край е нулев, каза Иванов. Не обещавам нови закони, но обещавам да сме гарант отговорни хора и хора с характер да влязат в ключовите структури на правосъдието. Предстои избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС) – представете си един такъв съвет, съставен само от миткоузуновци (бел. ред. - представляващият ВСС в момента). Представете си и такъв съвет, но съставен с повече хора като Калин Калпакчиев. "Да, България" ще е гарант, че миткоузуновците няма да минават тихо и спокойно през парламента към институции като ВСС, беше тезата на Христо Иванов. И обеща партията му, ако влезе в парламента, да се бори да се случат препоръките от доклада на европрокурорите – например да има парламентарна комисия, която да може да упражнява мониторинг над главния прокурор.

Специално за реформата в МВР Иванов посочи като най-важен елемент въвеждането на оценка за работата – атестация. Ще създадем механизми, с които местните общности да имат участие в решението кой оглавява местните полицейски структури. На въпрос дали това означава пряк избор на шефовете на Областните дирекции на МВР, както предлагаше в своя референдум Слави Трифонов (бел. ред. - въпросът не беше допуснат от Конституционния съд в допитването), Иванов отговори, че на първи етап вероятно това не може да се случи. Той обаче даде пример с Англия – по думите му там има обществени съвети, които потвърждават избора на съответния местен полицейски началник. Тези хора трябва малко да стопят шкембетата и да ги видят хората по улиците, красноречив беше Иванов.

Според Дончева „Да, България“ е пребрандиране на Реформаторския блок

Новосформираната партия на бившия правосъден министър Христо Иванов – „Да, България“, е пребрнандиране на Реформаторс...

Относно бюджетните кражби, извършвани чрез нагласени обществени поръчки, председателят на „Да, България“ е сигурен – когато прокуратура и полиция си вършат работата, когато рискът от гарантирана безнаказаност изчезне, когато рискът да се мами по този начин се повиши, когато бъдат осъдени някои хора, тогава техните приятели ще си направят сметката – не са глупави, ще си хванат самолетите и ще се разкарат от България, смята бившият правосъден министър. Тези хора ще могат да се възползват от една друга голяма реформа, която направих като правосъден министър – подобрените условия в затворите, новите килии трябва някой да ги попълни, заяви Христо Иванов.

Опасенията за подмяна и необходимостта от лустрация

Има разработки и доклади от 40-те и 50-те години на XX век, които съвсем ясно казват, че обвързването с комунистическия режим чрез вербовки на хора е част от вкореняването на режима, призна Иванов. Няма никакво съмнение, че сегашният корупционен модел в България има своите корени в репресивния апарат на комунистическия режим, добави той. Трябва обаче да сме наясно, че има нови попълнения в изградените мрежи – най-вече в ниските и средните ешалони, които не подлежат на проверка за дейността си по времето на комунистическия режим и които са създадени от определени учебни общности, уточни Иванов.

На въпрос на Actualno.com дали тогава има решение, след като говорим за "следващо поколение" на комунистическото наследство, правосъдният министър отговори, че няма едно решение. Лекарството е последователна политическа воля – един е подходът към бивши офицери и сътрудници на "Държавна сигурност", друг е подходът към "последващите метастази", е мнението на Иванов. Според него трябва да има прочистване на разузнавателната ни общност и това може да стане само с реален тест за корупция, особено що се отнася до даването на достъп до класифицирана информация.

А дали самият Христо Иванов не излиза от семейство, което се е ползвало от облагите на комунистическия режим и сега няма да се превърне в "метастаза"? На този въпрос бившият правосъден министър отговори, че това не е вярно и не може да се случи, защото е публично известно кои са родителите му и каква е историята му (бел. ред. - майката на Христо Иванов е Мария Бойкикева, първи председател на Клуба за гласността и преустройството на България, а дядо му е Недялко Бойкикев, който е убеден комунист, но умира в лагер от системата ГУЛАГ). Иванов уточни, че майка му случайно е била на почивка по време на Пражката пролет, заедно с цялото семейство. Бившият правосъден министър отрече баща му, Любомир, да е бил търговски представител в Прага – той е строителен инженер и през 50-те години на XX век беше част от чешка програма за млади инженери, затова и счита Чехия за своя родина, заяви Христо Иванов. И добави – майка ми се върна в България с едно тесте фотографии за Пражката пролет и заради това името ѝ влиза в огромни томове на "Държавна сигурност“, а семейството ми е следено и подслушвано. Наскоро излезе научен труд за ДС, има и доклад за т.нар. "вражеска интелигенция", името на майка ми присъства там, уточни бившият правосъден министър и каза: "Тезата, че 20 години ДС не я закача, не е вярна".

От ДБГ намекнаха, че "Да, България" има цел да върне Кънев във властта

Активистът на ДБГ Даниел Вълчев намекна, че новата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България" е начин лидерът на...

Родителите ми са много честни хора, със своите убеждения, но моите възгледи са различни от техните, от тези на майка ми, което е било повод за безкрайни спорове. Надявам се хората да направят оценката си за мен на база действията ми, подчерта Иванов.

Интересът към "Да, България"

Според Иванов причините за големия интерес на хората и медиите към "Да, България" могат да се разделят на вътрешни и външни. По думите на бившия правосъден министър вътрешните причини са – политическата система не предлага перспектива, т.нар. системни партии са част от корупционната среда, че „успехът на няколко дебели, успешни хора означава неуспех за всички останали“. Външните причини са свързани с промяната на средата около България. Всички онези гаранции за правилното развитие на държавата, които България досега беше свикнала да има – ЕС и НАТО, започнаха да изглеждат по-несигурни. Затова и има притеснение, че България вътре не прави необходимите реформи, за да гарантира по-добро управление на хората – правила и законност, каза Христо Иванов, според когото политическият инструмент да се подобрят нещата точно от гледна точка правила и законност е "Да, България".

България трябва да премине към много по-голям икономически растеж – това ни е стратегическата цел. Това не може да се случи, без да се справим с корупцията, категоричен беше Иванов.

За финал Христо Иванов обяви, че благодари на всички партии, протегнали ръка на "Да, България", но засега целта на партията е да се регистрира в съда и да се яви на избори. Когато имаме какво да съобщим по темата, ще го направим, обеща бившият правосъден министър.

"Да, България" с тест за почтеност и без яснота за дясно или ляво

"На една приятелска среща с Христо (бел.ред. - Христо Иванов) и други приятели той ми каза: "Решил съм да вляза – скачам!" Ние от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com