И част от ИБ на БСП ще поиска оставката на Корнелия Нинова

10621
И част от ИБ на БСП ще поиска оставката на Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

На заседанието на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП на 16 ноември част от бюрото ще поиска оставката на председателката на партията Корнелия Нинова, научи Actualno.com от отлично информирани източници. Причината е лошият резултат на партията на парламентарните избори на 14 ноември. 

Междувременно Младежкото обединение (МО) на БСП вече поиска оставката на Нинова и на цялото Изпълнително бюро с мотива, че отговорност се носи колективно. В становище, публикувано на интернет страницата на организацията четвъртото място на партията на вота, "с опция да стане пето", се определя като "категоричен крах на партията". По този повод МО на БСП настоянва за следното (цитираме):

"С оглед на посоченото, предстоящият балотаж на 21.11.2021 г., разединението в БСП и перспективите, заложени преди всички нас, ние от НС на МО в БСП заявяваме нуждата от:

Елена Йончева: Не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика

"Левите хора имаме дълг – не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика. Левицата трябва да е в първите редици на п...

Категорична и безапелационна подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова на балотажа на 21.11.2021 г. Те се доказаха като успешни президент и вицепрезидент и само те могат да продължат тенденцията за трансформация на политическите класи в страната;

Незабавна оставка на председателя на БСП Корнелия Нинова и членовете на ИБ на НС на БСП. Оставката се носи колективно, но вече е време да я сложим на дневен ред. Три пъти БСП губи избори категорично и вече не е фактор.

България има нужда от работещо и редовно правителство. Необходимо е свикване на заседание на Националния съвет на БСП, който да състави нов преговорен екип за разговори с представителите на другите партии. В този екип следва да не влизат членове на сегашното ръководство на БСП и Корнелия Нинова.

След провеждането на балотажа – свикване на Конгрес, който да определи бъдещата посока, която партията трябва да поеме. Така, по този начин и с тези действия вече не може".

Пълният текст на становището можете да прочетете ТУК.

Глас от БСП: Корнелия Нинова, ти не можеш да бъдеш лидер

"Тогава, когато искаш да побеждаваш и да управляваш, и в ежедневието, и в изборите на страната ни - трябва да обединяваш. Как ще го пра...

Припомняме, че оставката на Нинова по-рано бе поискана от говорителя на служебното правителство и член на БСП Антон Кутев, от бившата депутатка от БСП спортистката Весела Лечева и от евродепутатката Елена Йончева.

"Оставката е личен акт и Корнелия Нинова вероятно няма да си подаде оставката. За такова действие е нужна морална структура на личността, от която председателката видимо е лишена. Решенията на Нинова вече нямат никакво значение". Това написа в профила си във Фейсбук  Антон Кутев. "Сега важно е дали 130 годишна партия може да реши проблем със собственото си управление. Днес става въпрос за физическото оцеляване на партията и незабавната смяна на председателката е първо условие да продължим напред. После ще се сблъскаме с много други проблеми и спасяването на БСП ще бъде дълъг, труден и несигурен процес. Но така повече не може да се продължи и ден", написа още Кутев.

Също във Фейсбук Весела Лечева написа: "Разрешаването на който и да е проблем започва от неговото признаване. Шокиращо е, че при тези катастрофични резултати на БСП, никой от ръководството не ги определя като такива. Единственото по-лошо от изборните резултати за партията ни е затварянето на очи пред реалността. Призовавам ръководството на БСП да се въздържа от изказвания и действия, за които видимо няма мандат”.

Евродепутатката от БСП Елена Йончева също излезе с пост в социалните мрежи: "Председателят на партията заяви, че въпросът за оставката й не е поставян след изборите на 14 ноември. Днес аз го поставям. Поражението е тежко и избирателите ни го казаха три пъти. Единственото правилно решение е оставка на лидера - и не, не е необходимо някой изрично да я иска. Моралният компас на всеки отговорен политик налага оставката да бъде дадена - по собствена инициатива".

На 16 ноември сутринта ще заседава ИБ на БСП. Тогава искането на МО ще бъде внесено. Същия ден следобед, веднага след заседанието, в Студио Actualno събеседник ще бъде Трифон Панчев, член на ИБ на БСП и кмет на Дряново. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com