И Орешарски каза, че докладът на ЕК е обективен

21631
И Орешарски каза, че докладът на ЕК е обективен
Снимка: БГНЕС

Европейският доклад е една обективна оценка на ситуацията в нашата страна, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Стара Загора, предадe БГНЕС.

Критиките, които ги има, в основата си повтарят критики в предишни доклади. Може би първото удовлетворяващо на този етап е, че няма нови области, в които да бъдат отворени критики, заяви премиерът по повод представения преди два дни мониторингов доклад на ЕК за напредъка на страната ни.

Като друг позитивен елемент Орешарски отчете, че макар и с прилагателното "ограничен", в няколко сектори Европейската комисия вижда напредък. "Би ми се искало да го няма прилагателното, но то съществува, призна премиерът и добави, че правителството е амбицирано да постига за в бъдеще само напредък", заяви той.

По отношение на екшън-плана Европейската комисия е очертала препоръки, които са доста добра основа за разработването му, който ще представим когато бъде готов. Екшън-планът ще бъде обсъден и в кабинета, и с колегите от Висшия съдебен съвет, и с парламентарните комисии, каза Орешарски.

Ще работим и много се надявам следващият доклад да бъде значително по-добър и да отчита по-голям напредък спрямо сегашния, заяви още министър-председателят.

Според Орешарски реиндустриализацията на Европа е задача номер едно за програмния период 2014-2020 година. Той се позова на еврокомисаря по промишлеността Антонио Таяни.

Премиерът отбеляза, че през 90-те години у нас е господствала тезата, че развита икономика е тази, в която доминират услугите. "90-те години у нас, разбирайте 80-те в развития свят, господстваше тезата, че напреднала е страна, в която най-голям относителен дял заемат услугите в БВП. Това отдавна не е така, а друг е въпросът, че ние все още разсъждаваме дали е така или не е, без да подценяваме услугите в никаква степен", каза Орешарски след срещата с бизнесмени от Стара Загора.

Орешарски: Не съм ходил при Цветан Василев

"Не съм ходил в дома на Цветан Василев и не съм се виждал с него." Това казал пред в. "Преса" премиерът Пламен Орешарски минути след к...

"Оставам с впечатление, че той не знае какви по-големи дългове остави", отговори Орешарски на въпрос как ще коментира твърдението на бившия премиер Борисов, че сумарните дългове на НЕК и БЕХ от 2 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика