"Има такъв народ" погна и втори министър, който искаше в кабинета си

15465
"Има такъв народ" погна и втори министър, който искаше в кабинета си
Снимка: БГНЕС

Основният финансов експерт в партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) и депутат от 46-ото Народно събрание Любомир Каримански атакува с поредица от обвинения служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на днешното му изслушване в парламента.

Това се случи буквално няколко часа след като председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов нападна финансовия министър Асен Василев. "Има такъв народ" искаше Василев в кабинета си, но Йорданов извади компромат от 2013 г., обвинявайки Василев в кражба на интелектуална собственост. По-късно Василев опроверга тези твърдения на ИТН.

Сега Каримански излезе с лист хартия, от който прочете няколко въпроса, сред които вярно ли е, че Асен Василев е в тежък конфликт на интереси с европейски средства със своята заместник-министърка Виолета Лорер и съпруга ѝ Даниел Лорер, понастоящем съветник на Кирил Петков.

Каримански първо съобщи, че зам.-министърката на финансите Виолета Лорер осъществява наблюдение над фонда "Джереми", докато нейният съпруг Даниел Лорер е партньор във фирма "Прайдкар", която е партньор на Министерството на икономиката в "Джереми".

"Имате ли някаква свързаност с Еллив Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, икономически съветник по времето на президента Плевнелиев и председател на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране?", обърна се той към Кирил Петков. Каримански попита още дали "тези господа" са го го консултирали "за фишовете за фиансовите инструменти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост?

"Вярно ли е, че Даниел Лорер е привлечен като ваш съветник и му е възложено да проверява търговските дружества от системата на Министерство на икономиката, както и да структурира нови финансови инструменти, които в последствие да управлява?".

Кирил Петков обяви при какви условия би приел да остане в редовно правителство

Никой не ми е предлагал подобни постове. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков пред журналисти, в отговор на въпрос...

"Тъй като сте боец срещу корупцията и недопускане на конфликт на интереси, искам да ви питам дали посочените по-горе факти може ли да се считат за конфликт на интереси", завърши въпроса си той.

Отговорът

"Едно от може би най-ценните неща, които мога да кажа, че аз притежавам, е независимост. Нямам нито един партньор от тези, които споделихте, а управлявам една много успешна компания, която е финансирана с частен капитал. Никога никой не е инвестирал в нея", каза от своя страна министърът.

По думите му именно тази независимост му позволява да взима мерките, които взима, срещу корупцията. "Нямам бизнес с нито един от тези хора", категоричен беше министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика