Има възможност за контролиран вот и при новите бюлетини - чрез серийния номер

21013
Има възможност за контролиран вот и при новите бюлетини - чрез серийния номер
Снимка: БГНЕС

Уникалните номера на бюлетините дават възможност за контролиране на вота за европейски депутати. За това призна членът на ЦИК Цветозар Томов в студиото на бТВ.

С новия Изборен кодекс се въвеждат серийни номера за изборните книжа като те са 8-цифрени и се печатат както върху бюлетината, така и върху кочана. Експерти вече алармираха, че с помощта на член на секционната комисия, дадена партия може да знае реда на гласувалите граждани и при отварянето на урната с бюлетини е в състояние да ги свърже с конкретни гласове.

БСП се скри и няма да дойде на дебат за Южен поток, твърди Светослав Малинов

БСП се крие и не иска да се яви на уговорен вече дебат в предаването „Още от деня” на БНТ, който трябваше да се състои днес...

Томов призна, че не е разсъждавал за такава тактика за контролиране на вота, но допълни, че тя би била трудна за реализация и „изисква огромни математически умения", когато половината секционни комисии в страната правели грешки при събирането на три числа.

Социологът в същото време посочи, че този път има пълна сигурност в печатницата, която изработва бюлетините и „не може да се изнесе хартийка", тоест повторение на Костинбродската афера не е възможно.

Калин Славов от „Прозрачност без граници" коментира, че в рамките на трета поредна кампания организацията настоява за създаване на преброителски центрове, за да не бъдат броени изборните книжа от секционната комисия, пред очите на която са гласували хората, предаде КРОСС.

И той, и Цветозар Томов, и Галя Николова от Гражданско движение ДНЕС предпочетоха да отклонят темата с мотива, че разговорът се насочва към технологиите за подмяна на вота.

АБВ пита: Защо управляващите партии не си подават отчетите за евроизборите?

"Коалиция АБВ е единствената политическа формация, регистрирана за предстоящите избори за Европейски парламент, която стриктно спазва в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика