Имена за служебен кабинет не са обсъждани, Радев иска споразумение за добросъседство с Македония

2971
Имена за служебен кабинет не са обсъждани, Радев иска споразумение за добросъседство с Македония
Снимка: БГНЕС

Македония е съседна и приятелска държава. Очакваме да подпишем споразумение за добросъседство и сътрудничество с Република Македония. Това заяви новоизбраният български президент Румен Радев.

Имаме споразумението с Росен Плевнелиев, по-точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос, каза Радев в отговор на въпрос дали ще редят заедно с настоящия президент евенатуален бъдещ служебен кабинет. На въпрос дали биха координирали усилията си за бъдещ кабинет, Радев посочи, че това е бил духа на поканата на Плевнелиев. „Предстоят разбира се редица стъпки, които той в своите правомощия трябва да извърши”, подчерта Радев, цитиран от БГНЕС. Той беше категоричен, че не са обсъждали конкретни имена и призова да не бързаме.

Радев влезе в президентството с ръкопляскания от граждани

Новоизбраният държавен глава Румен Радев бе посрещнат с ръкопляскания пред сградата на президентството. Група от случайно преминаващи ...

Радев благодари на Плевнелиев за покана за тази среща. „Тя беше изключително ползотворна, знакова. Това означава приемственост в политиката на президента”, каза Радев на излизане от „Дондуков” 2. Той посочи, че са обсъдили много теми от настоящата обстановка в страната и основните функции на президента, работата на президентската администрация, основните дейности в предстоящата година. „За мен срещата беше изключително ползотворна”, каза той.

Росен Плевнелиев поздрави Румен Радев с избирането му за президент на Република България. Държавният глава покани в кабинета си на „Дондуков“ 2 новоизбрания президент, с когото обмениха мнения по актуалната политическа ситуация в страната след изборите и след внесената от министър-председателя Бойко Борисов оставка на правителството.

Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник обмениха мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната. От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт.

Росен Плевнелиев и Румен Радев обсъдиха приключилите избори за президент и вицепрезидент и националния референдум и споделиха оценката, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин, съобщиха още от прессекретариата на държавния глава.

Посолството на САЩ у нас поздрави Радев

Посолството на САЩ в България излезе със специално изявление по повод на президентските избори в България. В него се казва: "Посолство...

Двамата коментираха и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции. За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора.

Actualno.com припомня, че поздравление за избора на Радев за президент пристигна и от председателя на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер. По-рано Радев влезе на "Дондуков" 2 под ръкоплясканията на граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика