Институционалните претенции на Цацаров не знаят граници

9772
Институционалните претенции на Цацаров не знаят граници
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров атакува пред Конституционния съд правото на адвокатските съвети да проверяват магистрати "в случаи на неоказано дължимо уважение и съдействие" и дори да им искат образуване на дисциплинарни производства. Той внесе и специално искане за отмяна на няколко разпоредби от Закона за адвокатурата (ЗА) и за обявяването им за противоконституционни, информира в. "Сега".

Текстовете указват, че Съветът на адвокатите, който според промените в Конституцията отпреди два дни вече може да сезира Конституционния съд, по искане на съответен адвокат или по свой почин оправомощава един от членовете на колегията да извърши проверка по случай на "неоказано дължимо уважение и съдействие". Проверката се прави заедно с представител на съда, органа на досъдебното производство, административния орган или служба. Ако съответните органи не излъчат човек, то тогава законът дава възможност на адвокатите дори сами да направят проверката. Въз основа на нейните резултати адвокатският съвет, ако прецени, че има нарушение, прави предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията, прокурора и/или следователя във ВСС. Същите мерки могат да се предприемат и срещу разследващ полицай или митнически инспектор, както и срещу длъжностни лица от администрацията. Става дума за случаи, в които съдебната и изпълнителната власт, които по закон са длъжни да оказват съдействие на адвокатите, всъщност нарушават техни права.

Протестиращи в София поискаха радикална съдебна реформа

Стотици хора протестират в центъра на София с искане за радикална съдебна реформа. Участниците в акцията под надслов "Ще метем" искат...

Според закона административният ръководител на орган на съдебната власт е длъжен, след като получи уведомление от адвокатския съвет, в седемдневен срок да определи представител за участие в проверката заедно с член на адвокатската колегия. Регламентът предвижда възможност тази проверка да бъде осъществена дори и от човек извън състава на съдебната власт. Адвокатският съвет е овластен да прецени наличието на виновно поведение от съдия, прокурор или разследващ орган.

Според Цацаров всички тези норми противоречат на няколко текста от Конституцията и най-вече на принципа за независимост на съдебната власт. По негово мнение с предвижданите сега проверки и последващи действия "се предоставя възможност на още един орган, наред с Инспектората към ВСС, да извършва действия, свързани с инспектиране и реализиране на дисциплинарна отговорност на магистратите".

КС вече образува дело, което е под номер 10 по описа за 2015 г. Интересно е да се отбележи, че докладчик по него е бившият главен прокурор Борис Велчев, който е председател на КС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика