ИТН каза клати ли се управлението и ще има ли предсрочни избори

5942
ИТН каза клати ли се управлението и ще има ли предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

В ситуация на редица кризи, война в Украйна и дестабилизация в поредица сектори, предсрочните избори не са изход и това не е държавническо поведение. Затова максимално се стремим да се уповаваме на коалиционното споразумение, което играе ролята на фундамент на тази коалиция и да го изпълняваме.

Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

Той се надява, въпреки различията между партиите, въпреки публичното говорене на различните цветове от тези партии, да има някакъв консенсус и да има стабилно управление. "Едни предсрочни избори ще задълбочат още повече кризите. В последно време обаче наистина има казуси и проблеми, които изострят отношенията в тази коалиция", допълни  Балабанов.

„Логиката е коалиционните партньори в един парламент да се изправим срещу модела, който българските граждани очакват да променим - този на ГЕРБ и ДПС, старото статукво”, допълни той.

Станислав Балабанов убеден: Каримански ще бъде избран за гуверньор на БНБ

Не е решение на инат кандидатът на ИТН за нов управител на БНБ Любомир Каримански да не оттегли кандидатурата си. Това заяви депутатът ...

Относно темата за избор на шеф на БНБ Балабанов заяви, че тя изобщо не е била залегнала в коалиционното споразумение и не е била обсъждана. 

"Всеки маше право да издига собствен кандидат. Да изключим всчкакви спекулации - предварителна договорка за обща кандидатура не е имало. Затова ние бяхме толкова предвидими от самото начало", каза депутатът.

"Истината каква е за Андрей Гюров? Той беше издигнат в последния момент. След което беше свален. Не знам на каква цена е готов да унижава качествата си, но така се получи", заяви Балабанов.

Той обясни, че от "Продължаваме промяната" са имали няколко предложения за гуверньор на БНБ. "Като започнаем от Кристалина Георгиева, сами си направете сметка защо тя. Минем през Илиан Михов от Сингапур и стигнем до една дама, която беше с бакалавърска степен на образование", каза Балабанов. 

„В парламента имаше абсурдното предложение да се променят правилата и изискванията за това как да изглежда гуверньорът на БНБ и да отпадне степента „магистър”. Опазил ни Господ, че ние не приехме тази поправка, защото щяхме да станем за смях”, категоричен е Балабанов. 

Георги Свиленски: В БСП не се готвим за избори

Важно беше да зарадваме българските граждани за Великден. Очевидно обаче няма да можем да го направим заради насадените повече от 12 го...

"Докарахме се до ситуация, в която БНБ ще продължи да се управлява от Димитър Радев, който е избран от ГЕРБ", каза депутатът от ИТН.

Балабанов коментира и темата с позицията ни за Северна Македония. "Странната позиция на Кирил Петков за Северна Македония, която е извън коалиционно спорузамение, я има на паметна записка, която представлява резюмирана информация от проведени официални разговори на ниво Министерски съвет, посланици, посещение на Урсула фон дер Лайен и така нататък. В България има хора, така наречените протоколчици, които записват тези разговори, записват казаното. Разбира се, това в публичното пространство аз не мога да го извадя, защото това е класифицирана информация, но всички по веригата са запознати", разкри той.

По думите му страната позиция на премиера Петков е извън всякакво коалиционно споразумение, извън всякакви разговори, които са били  потвърдени на коалиционен съвет и на консултативен съвет при президента, и чрез декларация от Народното събрание.

"Ако Кирил Петков не помисли и не ревизира позицията си за Северна Македония, публичното му говорене ще се пресича с обещанията, които е давал някъде там, и ще имаче огромен проблем", смята Балабанов.

ОЩЕ: Андрей Гюров: За БНБ търсехме независим човек, който не е пял "Назад, назад, моме Калино" по банкерски сбирки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика