Ивайло Илиев: Местният вот може да е танто за кукуригу

1507
Ивайло Илиев: Местният вот може да е танто за кукуригу
Снимка: Студио Actualno

Очертава се в някои от големите областни градове успешните кметове да получат нов мандат. 

Това каза по БНР политологът и журналист в Actualno.com Ивайло Илиев:

"От друга страна, виждаме че на отделни градове в страната, при които би могло да възникне напрежение, което да се отрази на националната власт, то местната власт по някакъв начин изглежда се договаря между партньорите в управлението. На това народа му казва "танто за кукуригу", а сложено в местните избори схемата изглежда лесно обяснима - неразпознаваеми кандидати начело или пък депутати, които са отдалечени от своите региони; листи с повече експерти, но без обществена подкрепа или разпознаваемост и т.н. с цел политически дивиденти и с цел да излезе сметката накрая", обясни той. По думите му ефектът от това постоянно да се говори и алармира, че местната власт може да бъде изпитание за националната власт, явно в по-големите градове и в по-конфликтните зони ще бъде предотвратено напрежението именно с цел да продължи нормалната работа на първо време на Народното събрание.

Още: "Обичаме тайните": ГЕРБ се регистрира за местните избори (СНИМКИ и ВИДЕО)

"От друга страна виждаме и съгласието, което се постига относно това да има ваканция за народните представители в финалните дни от предизборната кампания отново с цел да се предотврати възникването на напрежение, което би могло да размести пластовете", каза Илиев.

От политическа гледна точка

Основната цел на ПП-ДБ е добро представяне и промяна на цветовете на картата на България, обяви младият анализатор.

"ПП залагат на техни депутати. Това невинаги работи, защото местната власт е, така да кажем, друга бира. Има напрежение в коалицията им с ДБ, които се видяха по места, та може да се повтори софийския сценарий и в някои областни градове да има няколко кандидатури на демократичната прогресивна общност. Впрочем, типична линия за това общество от хора, които хем гледат в една посока, хем трудно намират консенсус понякога и по базови въпроси", разказа още Илиев.

Още: Пременил се Илия и станал независим кандидат-кмет

"От друга страна ГЕРБ и ДПС например при силен резултат на местните избори могат да засилят своите претенции към управлението. – ако си спомняте имаше един разказ на Борисов как партия с 35 депутати има цялата изпълнителна власт. Е ето как сега, ако ГЕРБ отново оцвети България в синьо, може да поиска преконфигуриране и да настоява ПП да даде доверие по време на ротацията за повече тежест на ГЕРБ, както Борисов е направил за тях сега", обясни политологът.

Още: ГЕРБ избира кандидат-кметовете си днес, Тотев вече не е областен координатор в Пловдив

Сглобката

„Сглобката“ е като вид конструктор, който би могъл да заеме различни форми, каза Илиев.

"Знаем как малките деца успяват да създадат различни фигури от отделните части. Би могло сглобката да роди и друг вид управление в рамките на настоящето Народно събрание. Тук добавката от мен и напомнянето е, че все още нямаме подписан нито документ за общо управление, нито онзи прословут механизъм за назначения и за вземане на решения, нито нищо. Още го караме на джентълменските приказки и споразумения, което не е сериозно", обясни той.

По думите му напрежението между партньорите е с цел мобилизация на избирателите преди вота.

"Генерално ми се струва, че губим голямата картина и фокуса в ежедневни спорове за дребнотемия, в символни битки за миналото, в губене на време за отговаряне на опорни точки и така се създава някакво изкуствено напрежение".

Още: Има ли напрежение между ПП и ДБ за местните избори? Кирил Петков отговори

Оценката за правителството

В средата на юни след клетвата на кабинета в едно друго участие говорихме относно стоте дни на правителството, които по мои сметки се падат утре или вдругиден, каза Илиев.

"В този смисъл тогава изразих тезата, че с първия учебен ден ще е първия обоснован стрес тест за кабинета. В този смисъл Бившият образователен министър и сега премиер акад. Денков ще получи първата си оценка в бележника по управление още на 15 септември", обясни той и допълни, че ГЕРБ са в по-привилегирована ситуация, без значение изхода от местните избори.

"Борисов е оставил ПП-ДБ сами да се оправят във властта, следи внимателно ходовете им, не дава своите експерти да дават препоръки и/или да критикуват с цел да се „наиграят“. Да сте чули скоро Делян Добрев? А от друга страна – къде е Христо Иванов? Чудя се дали той предусеща имиджовият провал на коалицията им след края на управлението на кабинета Денков?", попита риторично младият ни колега.

Още: Къде местните избори ще бъдат фалшифицирани: Ексглавният секретар на МВР даде пример

Според него в момента живота на кабинета е изкуствено поддържан именно от Народното събрание, защото целта не е само да има правителство, което да е редовно излъчено и да не е под президентската егида, а още повече идеята е да има Народно събрание, което да приема фундаменталните законопроекти по управленската програма до края на годината.

"И знаем, че за да го има този парламент, трябва да го има и това управление на този етап. Един вид наблюдаваме как наистина се превърнахме в парламентарна република, а не както досега в премиерска и по време на управлението на ГЕРБ, и по време на управлението на четворната коалиция, и по време на предходни коалиционни формати, в които винаги премиерската фигура е била основополагащата, а Народното събрание беше гумен печат на изпълнителната власт. В този смисъл сега наблюдаваме изпълване със смисъл на този фундамент наречен парламентарна република, а именно - реалната власт е в парламента, който със тематични мнозинства и с консенсусно съгласие по по-големи и важните теми дори с две трети работи", обясни Илиев.

Опозицията, Радев и службите

"Виждаме, че напрежението доста понижи своите нива от една страна, от друга страна имаме една от най-слабите опозиции в последните години в лицето на БСП и ИТН, които почти остават извън пейзажа, да не кажа са извън борда. От трета страна имаме Възраждане, което не само, че явно спря своя възходящ тренд, но и също стреля сякаш глухо във въздуха. И най-сетне от четвърта страна е и президентът Радев, който получи подадена ръка от страна на правителството - видяхме позициите на акад. Денков в последните дни, който отново повтори и припомни, че всъщност атаките именно идват от Дондуков 2, а не от него и от Дондуков 1", каза още политологът пред БНР и подчерта, че се постигна сравнително спокоен начин на управление, който на моменти дори е скучен.

"Все си мисля, че в една парламентарна република парламентарното мнозинство, без значение от кого е съставено, дали е тематично или управленско, дали пък както в случая е дори и конституционно, следва да реши как ще функционират службите за сигурност в тази пределно крайно напрегната геополитическа обстановка и разбира се, че е редно да се сменят ръководства и кадри. Да не би президентът Радев да не, с извинение за израза, измете хиляди хора от служби, администрации, министерства и т.н., докато управляваше еднолично със служебните си кабинети?", попита риторично Илиев и призова:

"Дайте да си дадем сметка, че това продължаващо изостране на тона от страна на държавния глава започнахме да го наблюдаваме именно откакто се сформира редовната власт и няма да се уморя да го повтарям, че точно когато започнаха да му се отнемат лостовете за влияние, да се говори за ограничаване на руското влияние у нас, да се говори за нормализиране на института на служебния кабинет и неговите правомощия, точно от тогава насам президента Радев сякаш не е на себе си в риториката, която използва срещу властта", каза още младият ни колега.

Още: ПП-ДБ се включват в първия си местен вот, уверени в победата за София (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ отменя всички предизборни събития в петък

Слави Трифонов: Петков обеща да не ползва НСО и да ходи пеша

Кирил Петков след катастрофата: С лост отворихме вратите на другата кола, за да стигнем до хората

Първан Симеонов: България потъва в обезценяване, страх ме е за демокрацията

Кирил Петков катастрофира

Регионалната министърка раздаде над 120 милиона лева с общо 57 споразумения с общините

"Легитимацията Пеевски не може да бъде европейска ценност": НПО-та с писмо до европосланици

Ето колко станаха заплатите на Румен Радев, Димитър Главчев и депутатите (СНИМКИ)

Отпуснаха държавните парични награди за велики български музиканти

Кандидат-депутати в спор за данъците, доходите и бъдещето на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика