Пременил се Илия и станал независим кандидат-кмет

8895
Пременил се Илия и станал независим кандидат-кмет
Снимка: pixabay.com

Борисов знае как да изненадва публиката и нито веднъж не ни е разочаровал. Когато имаме нужда от изненада - поднася ни я. Когато нямаме - трае си. 

Така ще се случи и с кметските избори. За повечето градове кандидатурите са ясни и там няма изненади - нито във Велико Търново, нито в Стара Загора, Враца и Монтана.

Големият хит тази година обаче е ГЕРБ да подкрепя независими кандидати. Те, разбира се, са принадлежали към други политически сили, но в момента разчитат на ГЕРБ. И това няма нищо лошо - ако са управлявали добре, какво му остава на Борисов освен да ги прикотка.

И го прави не само защото те му се натискат, а защото ако не ги подкрепи той, ще ги подкрепи Радев. Желанието на кръговете около президента да стъпят в местната власт и така да си подготвят бъдещата политическа формация е очевидно. И именно то кара Борисов изпреварващо да си заплюе няколко стратегически града с успешни кметове и да ги обяви за издигнати от ГЕРБ.

Самите кандидат-кметове, разбира се, имат пълното право да си изберат с кого да се колаборират. На част от тях Борисов е помагал през трите си мандата като премиер и сега те му отвръщат със същото. Ако пък са управлявали общините си добре, на практика няма никакво значение кой стои зад тях като партия или коалиция. Важното в случая е хората да си ги харесват, колкото и да е епротивно да се пребоядисваш за всеки нов мандат.

Загадка си остава обаче какво точно кроят пловдивските гербери - там явно ври и кипи, но все още няма име, официално или дори неофициално казано от партиен активист. Под тепетата отдавна ухае на пазарлък с ПП-ДБ и местни политици - както от едната, така и от другата страна - роптаят срещу това. Но и там ще се случи онова, което лидерът си е наумил или пък е договорил - в тази партия нещата стоят така.

Както е тръгнало, Борисов ще поднесе изненадата в последния момент. Тоест - за София кандидатът му ще бъде някакъв безспорно избираем човек. Ще го обяви в момента, в който ПП-ДБ са свалили картите окончателно, защото май все още не са.

И понеже всички сме наясно с важността на фигурата столичен кмет, тя със сигурност няма да бъде обект на пазарлъци от страна на Борисов. Но едва ли ще е виден гербер, както се говори. Верен на стила си с другите гарантирано избираеми кандидати, Борисов ще заложи на някой условно казано Илия, който може и да е сменил вече две-три бои, но иска да играе на сигурно, а в същото време е и с висока степен на разпознаваемост и избираемост. И ще се бухне с главата напред към подкрепа от ГЕРБ за своята иначе независима кандидатура.

А с този Илия София ще е пак в тия. Промяната ще е друг път.

 

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com