Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

09 юли 2024, 20:50 часа • 1857 прочитания

"В предишното Народно събрание ротацията пропадна не защото някой е искал някое министерство, а защото Делян Пеевски и Бойко Борисов не са се съгласили да бъде  продължена съдебната реформа и да бъдат променени регулаторите и службите, защото Пеевски не е искал да се раздели с властта си в тях."

Това заяви членът на ръководството на “Да, България” Ивайло Мирчев в интервю за bTV.

“Ако се бяхме съгласили с предложението на Десислава Атанасова да си поделим с по една трета регулаторите, щеше да има правителство, но щяхме да излъжем хората. Не се съгласихме и правителството падна”, каза бившият депутат.

Още: Мирчев: Няма разговор с "ВъZраждане". Какво правим със страната?

По думите му сега се предлагат същите реформи, които залегнаха в споразумението от февруари, което ПП-ДБ предложи на ГЕРБ и обществото.

Мирчев е убеден, че хората не излизат да гласуват, за да бъде партията им в опозиция или да се ходи на нови избори, а  защото припознават в политиките и програмите на една или друга партия нещо важно за тяхното бъдеще и бъдещето на децата им. “Никой не гласува преди месец, за да отидем наесен пак на избори. Вече над 700 млн. лева са изразходвани в последните години само за избори”, каза политикът. 

Още: Борисов е под политическия чехъл на Пеевски: Ивайло Мирчев за правителство на малцинството

Според него шансът да се реализира третият мандат не е голям, но  призова да си дадем отговор на въпроса - какво се е променило след шестия вот, за да отидем на седми.

“Ако искаме да видим още от служебните правителства на Румен Радев - от Пътя на Копринката, “Боташ”, изолация от международните ни партньори, нека да отидем на избори. И ние, точно ние, нашата общност точно, да не правим нищо? Ако ние не направим нищо сега, ще отидем на избори. А всеки нови избори - седми, осми, девети, ни приближават към президентска република. Ако някой си мисли, че това е панацея за България, дълбоко се заблуждава - това е пагубно за страната, защото когато властта се концентрира в един човек и резултатът е много лош - това се вижда от служебните правителства на Радев”, предупреди Ивайло Мирчев.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес