Избори 2 в 1 на 14 ноември

3132
Избори 2 в 1 на 14 ноември
Снимка: Getty Images/Guliver

Най- вероятно е да има избори 2 в 1 - парламентарни и президентски, на 14 ноември. Ако има втори тур на вота за държавен глава, той ще бъде на 21 ноември - последната възможна дата в срока, определен от конституцията, показа анкета на “Труд” с представители на политически сили в 46-ото НС.

Парламентът работи, ама не работи съвсем

Георги Гьоков: При добра воля шансове за правителство винаги има

Никога няма да намерим удачен вариант за дата на изборите, заяви депутатът от БСП Георги Гьоков пред журналисти в кулоарите на парламен...

Петгодишният мандат на президента Радев изтича на 22 януари 2022 г. Съгласно основния ни закон избори за президент се провеждат не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент. Т. е. това трябва да стане между 22 октомври и 22 ноември т. г., а депутатите от 46-то НС следва да определят точната дата и тя да бъде поне 60 дни преди провеждането им.

Така че първата възможна дата е 24 октомври, но това означава, че народните представители би трябвало днес да решат дали ще има избори на този ден. Ясно е, че това няма как да стане заради трепетното очакване на третия мандат за съставяне на правителство, който президентът ще връчи в петък, 27 август.

Румен Радев: Най-късно в петък трябва да връча третия мандат

Оттам партията, която го получи, има една седмица да излъчи кандидат за министър-председател. Така че пропада и втората възможна дата - 31 август. Няма срок за реализирането на третия мандат, но ако той не успее, парламентът ще трябва да бъде разпуснат или на 7-ми, или на 14 септември, за да се вмести в двумесечния срок преди датата за провеждане на президентските избори. По-възможно е това да стане на 14-и, тъй като предстоят дебатите по актуализацията на бюджета и актуализация на пенсиите, мотивираха се депутати.

Президентските избори ще са през ноември и от гледна точка на икономии е по-добре да са две в едно, ако не се състави редовно правителство, каза днес в Разград председателката на Народното събрание Ива Митева.

Христо Иванов: Избори „2 в 1“ не е удачен вариант

Избори „2 в 1“ не са удачен вариант, такива никога досега не са правени. Това заяви Христо Иванов, съпредседател на "Демокр...

Според нея третият мандат ще е по-добре да го получи ПГ ”Изправи се БГ! Ние идваме”. Митева увери, че актуализацията на бюджета се обсъжда сериозно и задълбочено и ще мине на първо и второ гласуване по график. Преизчисляването на пенсиите също трябва да се случи, но категорично не по начина, по който е внесен от БСП, смята Митева. Според нея при преизчисляването всички пенсионери трябва да получат увеличение, а не само определен брой от тях.

Разправия в Троянския кон: Кой пръв да изскочи навън

“Вече е почти сигурно, че изборите ще бъдат две в едно, заяви за “Труд председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според нея възможните дати са две - 7 или 14 ноември. “Очакваме да бъде взето решение на председателския съвет за дата на изборите, вече пропуснахме първата възможна, 24 октомври”, каза Атанасова.

Нейният заместник Тома Биков сподели, че предпочита избори 2 в 1 на възможно най-късната дата - 14 ноември. Според него пикът на очакваната четвърта ковид вълна се очаква да бъде през октомври. “Надяваме се, че през ноември ще е по-спокойно и повече хора ще гласуват”, каза Биков.

"БСП не са обсъждали дата за президентските избори, но е ясно, че те няма как да бъдат през октомври”, обясни за заместник-председателя на “БСП за България” Георги Свиленски.

Ще се стигне ли до хаос с машините при избори 2 в 1?

Дебатите в парламента и срещите при президента не дават отговор на въпроса ще има ли правителство. Ако партиите не успеят да стигнат до...

Слави Трифонов не просто изгори, а взриви всички мостове. Но това е закономерно

Ако парламентът не изпълни своите конституционни задължения да определи дата за провеждането на президентските избори, тогава вече ще настъпи конституционна криза. Сега сме още във фазата на политическата криза, заяви днес конституционалистът проф. Пламен Киров. А според шефката на “Алфа рисърч” Боряна Димитрова “Много трудно е да се реализира третият мандат, вероятността е почти под 1% заради поредица от нелогичности”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика