Жаблянов: За какво да подавам оставка, много ще се изненадам БСП да ми я поискат

2683
Жаблянов: За какво да подавам оставка, много ще се изненадам БСП да ми я поискат
Снимка: БГНЕС

За какво да подавам оставка? С какви мотиви, не виждам мотиви?

Това попита зам.-председателят на НС и депутат от БСП Валери Жаблянов в отговор на въпрос за скандалната му позиция, че Народният съд е "необходимо и неизбежно правосъдие".

"Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция, аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. За какво да подавам оставка? С какви мотиви, не виждам мотиви", посочи Жаблянов.

"Личното ми мнение съм го споделял многократно по партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България", каза той.

По думите му най-вероятно обръщението е изпратено от пресцентъра на партията. „Не мога да коментирам процеса по разработка на документите на нашата партия. Народният съд е исторически факт", допълни той. Жаблянов посочи, че редица международни документи определят Народния съд като задължителен. "Най-вероятно има невинни жертви от Народния съд“, коментира още той.

Попитан дали ако колегите му от БСП поискат да се оттегли или извини, той ще го направи, Жаблянов отговори, че това би било голяма изненада за него.

Тома Биков: С позията си за Народния съд БСП показва ценностна атрофия

Ръководството на БСП не е в състояние да води нормален политически диалог в рамките на демократичния процес. Това заяви Тома Биков от Г...

Жаблянов действително беше защитен от свои съпартийци.

Валери Жаблянов не трябва да се оттегля и не би трябвало да му бъде искана оставката, коментира пред журналисти депутатът от БСП Александър Симов, предаде БГНЕС.

Започвам да се чудя кое лице на ГЕРБ е истинското, посочи Симов.

„Това, което вчера ни обявиха, че историята е баланс, че преди 1944 година също има насилие, което трябва да се осъди и след 1944 година. Или днешните изцепки и изявления, в които сатанизираме комунизма“, допълни депутатът от БСП.

В същото време Съюзът на репресираните от комунистическия режим настоя за публично извинение и оставка на Жаблянов. Това стана ясно от думите на председателя на Съюза на репресираните от комунистическия режим Лили Друмева.

„Декларацията ни е отправена до Цвета Караянчева. Съюзите на репресираните от комунизма в Р България и всички демократично мислещи хора изразяват възмущението си от недопустимото и арогантно отношение на БСП към фактите от най-новата българска история и тяхното тълкуване. Макар че в публичното пространство отношението към Народния съд да се коригира привидно, авторите на този текст показаха недвусмислено и за пореден път двуличието на тази партия, агресивността в поведението ѝ и гаврата с народната памет. На 1 февруари т.г. ПГ на БСП не само не почете с мълчание една минута невинно избитите жертви на този мракобесен режим, но поведението ѝ беше повече от осъдително“, заяви Друмева.

ГЕРБ поиска Жаблянов да подаде оставка като зам.-председател на НС

Парламентарната група на ГЕРБ поиска оставката на зам. – председателя на парламента Валери Жаблянов (БСП), заради скандалната дек...

По думите ѝ в основата на подобен тип реакция стои ръководството на БСП. „Такъв е и случаят с обръщението към министър-председателя Бойко Борисов, в което авторството на Валери Жаблянов е доказано и Народният съд през 1945 г. е обявен за справедлив акт, което е върхът на наглостта. Категорично настояваме за оставката на Валери Жаблянов от длъжността зам.-председател на Народното събрание. Личност с такъв морал няма право да заема толкова отговорна длъжност в най-висшия законодателен орган на страната. Да се твърди, че Народният съд е справедлив процес, е гавра с паметта на невинните жертви и техните близки, гавра с българската история. Такъв гаф не може да се прости. БСП показа за сетен път престъпния си генезис. Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Настояваме за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов“, подчерта тя, цитирана от Фокус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика