Янаки Стоилов: Аз няма да се движа с няколко големи служебни автомобила

3621
Янаки Стоилов: Аз няма да се движа с няколко големи служебни автомобила
Снимка: БГНЕС

За разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко големи автомобила, които да осигуряват защитата ми. Тя ще бъде за свидетелите и магистратите. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред БиТиВи. 

Проведох среща с Иван Гешев, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаването на Бюрото по защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдието. За мен това не е била приоритетна задача, парламентът инициира тази промяна, защото в момента има открито конституционно дело, коментира Стоилов. 

Министърът на правосъдието обсъди с главния прокурор Бюрото по защита

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов се срещна с главния прокурор Иван Гешев в Министерството на правосъдието. Двамата обсъди...

Стоилов споделя основните мотиви, че в сегашния закон има дори противоконституционни текстове, защото ролята на Бюрото не е да дублира или допълва някакви функции, на която и да е структура в съдебната власт. То първоначално е създадено към Министерството на правосъдието и според него връщането му там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт, обясни министърът. 

По думите му за него е амбициозна цел всички дейности по издаване на новите актове, на споразумения, на преминаване на имуществото трябва да бъдат решени за седмици. Това трябва да стане по начин, по който да се запази капацитета на дейността на Бюрото. Бъдейки в Министерството на правосъдието, Бюрото по защита на свидетелите ще бъде, в някаква степен, независимо в своята дейност, подчерта Янаки Стоилов. 

За предполагаемата размяна на съобщения между Иван Гешев и Севделина Арнаудова, Янаки Стоилов отбеляза, че това показва наличието на неформални отношения между тези две институции, което според него не укрепва институционалното доверие към тях. За Янаки Стоилов посредничеството за такава лична комуникация между бившия премиер и главния прокурор в момент, когато тази тема се обсъжда в парламента е в повече от това, което изискват техните официални позиции. 

Във връзка със закриването на специализирания съд и прокуратура, Стоилов посочи, че трябва да продължи да има специализирано правосъдие, без Специализиран съд. Това означава да се създадат специализирани отделения в седалищата на 5-те апелативни района към съответните окръжни апелативни съдилища и да се стесни обхвата на компетентност на специализираното правосъдие, стана ясно от думите му. Така магистратите няма да бъдат податливи на местен натиск, смята Стоилов. 

Може ли правосъдният министър да иска оставката на Иван Гешев?

Осем държавни институции, сред които парламентът, президентството, главният прокурор, ВСС, ВКС и ВАС, ще пишат становища може ли правос...

За евентуалния политически проект на бившите двама служебни министри на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев, Стоилов коментира, че двамата натрупаха известен опит и значителна популярност чрез работата си в служебното правителство, вложиха много енергия, така че имат правото на своите амбиции да получат подкрепа от българските граждани на изборите.

Янаки Стоилов е на мнение, че бившите служебни министри ще имат резултат, който ще им позволи не само да участват в парламента, но и да повлияят дори може би да помогнат за образуването на следващата управленска конфигурация. 

Прочетете още по темата: Янаки Стоилов: Иван Гешев иска да работи в комфортна за него среда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика