Йорданова: Коалиция с ГЕРБ не е сред приоритетите на ПП-ДБ

1820
Йорданова: Коалиция с ГЕРБ не е сред приоритетите на ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Ако обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" има по-голяма тежест, ще заложим реформаторски дневен ред и ще предложим формула за такова правителство. Това заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова в ефира на Nova news и добави, че реализирането на важните за България задачи не включва управленска коалиция с ГЕРБ. 

"Нашата цел е да постигнем съгласие за реализирането на няколко важни за България задачи през следващите две години - влизането в Шенген, еврозоната, модернизацията на Българската армия и най-вече съдебната реформа. Това не включва управленска коалиция с ГЕРБ. Нашата цел е обединението ни да увеличи преднината си и да има по-голяма тежест" подчерта Йорданова. 

Тя уточни, че обединението ще приложи подхода на академик Николай Денков от 48-ия парламент в търсене на общо съгласие за най-важните национални приоритети и задачи. Представителят на "Да, България" заяви, че истинската съдебна реформа е крайъгълният камък, около който се градят всички останали политики. Тя добави, че с досегашните си действия ГЕРБ не показват никаква воля за промени в прокуратурата и съдебната система, както и за справяне с корупцията в България. 

"Фактите говорят, че в 48-ия парламент всяка стъпка на ГЕРБ в посока съдебна реформа беше имитация, прах в очите, отлагане на проблема и дори задълбочаването му", каза още Йорданова.

Бившият правосъден министър разясни, че запитването на ГЕРБ към Конституционния съд е проправило път за законопроекта на "Възраждане", с което се цели имитация на съдебната реформа. Според Йорданова реалната съдебна реформа изисква отчетна и ефективна работа на прокуратурата, без главният прокурор да е на върха на пирамидата като неин господар. Тя добави, че ни е нужен и независим съд, в който законът се прилага обективно. Още: ПП-ДБ има 3 варианта за ограничаване правомощията на служебните кабинети

"България е в челните места по брой съдии и прокурори на глава на населението, отделяме сериозен публичен ресурс, а усещане за справедливост няма. Достъпът до правна помощ у нас е по-нисък от средните нива в Европа и това трябва да се промени", заяви кандидатът за народен представител в 23 МИР в София с преференция 105.

Йорданова напомни, че докато е била министър на правосъдието, България се е наредила сред първите държави, инициирали процеса в Международния наказателен съд срещу военните престъпления на Русия в Украйна. 

"България трябва да продължи да подпомага Украйна по всички възможни начини - включително с оръжие. Устойчивата и последователна позиция на "Демократична България" в подкрепа на Украйна ще направи общата позиция на обединението ни с ПП по-силна", заключи Йорданова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика