Йотова: Най-опасната тенденция е групирането на държави по интереси

2126
Йотова: Най-опасната тенденция е групирането на държави по интереси
Снимка: БГНЕС

Предизвикателствата пред Европейския съюз и резултатите от европейските избори обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на федералните и европейските въпроси на германската провинция Хесен Лусия Путрих.

„Не се сбъднаха най-големите страхове, че ще спечелят тези, които са против Европа. Сега е необходим повече разум в политическите сили, които трябва ясно да разчетат посланията на европейските граждани“, изтъкна Илияна Йотова. От своя страна, Лусия Путрих изрази надежда, че победителите на евроизборите ще вложат усилията си за развитието на Европа.

Йотова: Силна е онази държава, която не затваря училища, а строи нови

Просветата и културата ни направиха народ, а българската държава превърнаха в духовна империя." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йот...

Министърът на федералните и европейските въпроси прояви интерес към позициите на вицепрезидента по редица теми от европейския дневен ред. Обсъдено бе избирането на новата Европейска комисия и нейния председател. Илияна Йотова очаква новата ЕК да бъде формирана чак в началото 2020 г. Вицепрезидентът не изключва възможността да се появят нови кандидати за неин председател.

„Преди въпроса за постовете е въпросът за промяна в европейските политики“, изтъкна Илияна Йотова. Лусия Путрих посочи, че са необходими общи решения за политиката по миграция и убежища и политиката за сигурност, че е необходимо ясно разграничение между икономическите мигранти и търсещите закрила. „Не им достигна смелостта на евроинституциите да завършат мандата си с промяна на Дъблинския регламент и приемането на обща миграционна политика“, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи, че България като външна граница на ЕС е заинтересована от промяна на този регламент и поемане на отговорността за мигрантите и бежанците от всички страни членки. „Най-опасната тенденция е групирането на държави по интереси“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази тревогата си от проявата на двойни стандарти в ЕС, което е една от основните причини за обезверяване на европейските граждани. „Двойни стандарти от качеството на храните до позицията на някои държави членки против приемането на България в Шенген, при положение че страната ни отдавна е изпълнила техническите критерии, а и пази много по-добре външните граници на съюза от други държави, които са членки на безвизовото пространство“, посочи Илияна Йотова.

На срещата бе споделена общата позиция, че е необходима промяна при взимането на решения в Съвета на ЕС. За общо решение сега е необходимо абсолютно мнозинство, което често пъти блокира процесите. Лусия Путрих отбеляза, че тази стара процедура вече не може да се използва при 28 страни членки.

Вицепрезидентът организира дискусия със студенти от Софийския университет

В Деня на Европа, 9 май, вицепрезидентът Илияна Йотова организира Студентска лаборатория „Тема: Европа“ със студенти от Соф...

Илияна Йотова посочи необходимостта от ревизиране на Лисабонския договор, тъй като в него има твърде много регулации в сфери, където не са необходими, и липсва координация във важни политики като миграцията и сигурността. „Лисабонският договор не е веднъж завинаги даден, необходим е конструктивен диалог за промени“, отбеляза Лусия Путрих.

Не на последно място бе изтъкната липсващата роля на Европейския съюз на международната сцена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика