Йовчев: Природата е по-силна, случаят КТБ няма да удължи живота на правителството

15362
Йовчев: Природата е по-силна, случаят КТБ няма да удължи живота на правителството
Снимка: БГНЕС

Каквато и организация да има, каквито и ресурси да има, природата понякога ще се оказва по-силна. Не съм убеден доколко човешките грешки са довели до това бедствие. Всичко, което трябваше да направи държавата в тази ситуация, тя го направи от първия момент, настоя вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Подпомагане от Фонда за бедствия и аварии може да има, но не и в такава степен, че да се построят наново всички пострадали къщи. Отговорност на хората е да си застраховат къщите, обясни вътрешният министър.

Оставките в БСП не са фантастика - Янаки Стоилов вече не е зам.-председател на червената парламентарна група

Янаки Стоилов подаде оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България. Това каза самият Стоилов от парламентарната три...

Лошият вкус при комуникацията ни с Иван Портних остава, но останах учуден каква е реакцията на местната власт. Много ясно е разписано какво трябва да се прави в такива случаи, подчерта Йовчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Технологично се повишава капацитетът за реакция на държавата. Имаме 170 автомобила, ще станат над 400, имаме и множество помпи, ситуацията с техниката непрекъснато се подобрява. Като организация на работа, при подаване на сигнал, се наблюдават язовирите. Именно заради тази организация бяха евакуирани хората край язовир „Ботево”, за да не се стигне до трагедия. В Добрич нямаше какво да се направи – там водата постепенно се надигаше, каза Йовчев. До 2014 година, съгласно европейските директиви, трябва да направим регистър на критичната инфраструктура. А през 2015 трябва да се изготвят планове какво се прави в случай на засягането на такава инфраструктура.

В най-тежките моменти армията се включи в помощните работи. Днес вече е ред на местните власти. Ако говорим за слабости, има две неща, които трябва да се отбележат. Първата е комуникацията – хората очакваха в много кратък период от време някой да им реши проблемите, но ние нямаме такъв ресурс. Ако имахме 8 хил. души, може би щеше да стане, каза Йовчев. И забрави да опише коя е втората.

Вътрешният министър отново заобиколи въпроса кога и от кого да се търси отговорност. Много лесно мога да извадя аргументи, че кметът във Варна не си е свършил работата. Но той е кмет от една година.

20 млн.лв. ще струват предсрочните парламентарни избори

Предсрочните парламентарни избори ще струват на държавата около 20 млн. лева. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Диа...

Политическата ситуация

В никакъв случай не е нужно трагедията във Варна и проблемите с КТБ да се използват за удължаване на живота на кабинета Орешарски, каза Цветлин Йовчев. Имаше консултации, беше определен някакъв хоризонт, добави той. Днес трябва да има консултации за точна дата за избори, но може би те няма да се състоят – според Илиана Беновска от радио К2 „едната партия” е отказала да има среща.

На въпрос как ще се избяга от подозрението, че правителството е лицето на една групировка, Йовчев отвърна, че „в края на краищата кабинетът се оценява по това, което е сторил за хората”. Нямам информация за готвен арест на Цветан Василев, добави той. Банковата система е стабилна, уверен съм в правилността на действията на БНБ. Вярвам в независимостта на прокуратурата – надявам се да няма роля на държавното обвинение в конфликта Пеевски – Василев. Оценявам като грешка на прокуратурата как е формулирано обвинението по случая с готвения опит за убийство на Делян Пеевски, заяви Йовчев. Става някакъв водевил и не искам да участваме и ние в него, защото става грозна история, добави вътрешният министър.

На въпрос дали МВР ще провери автентичността на SMS-а, за който се твърди, че е пратен от Пеевски на Василев, Йовчев отвърна, че българската полиция няма сигнал за такова нещо и че няма как МВР да действа по медийни публикации.

Анализите за КТБ: Няма банка, която да издържи на такава атака, има проблем с "Булгартабак"

Ако погледнете тримесечните данни на сайта на БНБ, ще видите, че съотношението пари в брой срещу активи е 13%. Това е над средното ниво...

Йовчев коментира, че ако Цветан Василев иска да съобщи за нередности покрай КТБ, „Булгартабак” и т.н., той трябва да подаде сигнал. Не можем да се опираме на негови недоказани думи – нали вие веднага ще скочите и ще попитате какво направихте, коментира вътрешният министър. Според него при подаден сигнал трябвало да се обясни на МВР каква е схемата на източване, за да можело полицията да действа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика