Как партиите ще си разпределят комисиите в новия парламент?

4600
Как партиите ще си разпределят комисиите в новия парламент?
Снимка: БГНЕС

Формулата 10:4:4:3, по която бяха разпределени министерските постове в новото правителство между четирите партии от управляващата коалиция, ще бъде пренесена и в парламента при разпределянето на комисиите, както и на ниво областни управители. Това разкриват пред 24 часа запознати с договорките между партньорите от “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Общо 24 са комисиите в 47-ия парламент. 21 от тях ще бъдат за управляващата коалиция, а останалите 3 се очаква да бъдат дадени на опозицията. Договорката между ПП, БСП, ИТН и ДБ е, ако една от партиите държи дадено министерство, начело на ресорната комисия в НС да е представител на друга. Очакванията са преговорите за парламентарните комисии да вървят по-бързо от тези за областни управители, тъй като председателите трябва да бъдат избрани тази седмица, преди коледната ваканция на парламента. Според информацията, засега най-големият проблем е желанието на социалистите да поемат ръководството на 5 комисии, с една повече от полагащите им се. 

Парламентът гласува нов шеф на комисията за правилника

47-ото Народно събрание ще проведе редовно пленарно заседание от 9.00 часа в сряда, 15 декември. Първа точка в работата на новите депу...

Една от най-важните комисии е правната и този мандат в името ѝ бяха включени конституционните въпроси. Най-вероятно тя ще бъде оглавена от депутат на ПП. За поста се спрягаше и името на председателя на двата провалени парламента - 45-ия и 46-ия, и настоящ заместник-председател Ива Митева от ИТН. При приемането на правилника на 47-ото НС бе записано, че председателят и заместниците му вече могат да са начело и на комисии и вече няма пречка начело на правната да е Митева. Тя е най-подготвена за поста, защото има дългогодишен опит като сътрудник в тази комисия, а след това и като шеф на правната дирекция на НС. А предните два мандата присъстваше на заседанията на комисиите, помагайки на председателите ѝ да се справят с по-заплетени казуси.

Поправката в правилника отвори вратата и за заместник-председателя на НС Атанас Атанасов от ДБ. Той ще бъде предложен за шеф на комисията по вътрешна сигурност. Това бе заподозряно още в началото на миналата седмица от Хамид Хамид от ДПС, който бе против председателите на парламента да повеждат редовни комисии, защото така малцина щели да са на ръководни длъжности в парламента, а останалите щели “само да натискат копчетата”. От ИТН обаче също имат претенции за тази комисия и искат да бъде оглавена от експерта по национална сигурност проф. Николай Радулов. Така е възможно Атанасов да застане начело на комисията за контрол над службите. Тя обаче се председателства на ротационен принцип - шефовете се сменят на всяка парламентарна сесия, като се редуват в зависимост от числеността на групите. В предишния мандат първи начело на комисията застана Светлин Стоянов от ИТН, а до ротация не се стигна поради краткия мандат. Освен към вътрешната комисия “Демократична България” проявява интерес и към комисията за българите в чужбина, въпреки че от ПП обсъждали да я дадат на “Възраждане”. Хората на Христо Иванов обаче настояват начело да е отново Антоанета Цонева, както бе в 46-ото НС.

Освен към вътрешната сигурност, от ИТН имат интерес към още 2 комисии, пише 24 часа. След като начело на финансовото министерство е Асен Василев от ПП, хората на Слави Трифонов предлагат Любомир Каримански да е начело на комисията по бюджет и финанси. Той бе неин шеф и в 46-ото НС. Земеделската е другата комисия, която настоява да получи ИТН. За нея начело се спряга експертът по земеделие Пламен Абровски. Той бе предложен за земеделски министър в нереализирания проектокабинет на Трифонов в предходния парламент.

Въпреки че по формула имат право на 4 комисии, от БСП проявяват интерес към поне 5. Социалистите най-вероятно ще искат комисията по отбраната, за която се спряга името на зам.-шефа на партията и на групата Атанас Зафиров. Проявяват интерес и към тази по регионална политика, която можело да бъде оглавена от Борислав Гуцанов, който, преди да влезе в парламента, бе дългогодишен общински съветник във Варна. За околната среда пък се спряга името на лидера на ПК “Екогласност” Емил Георгиев, който влезе в НС на мястото на вицепремиера Корнелия Нинова. Червените имат интерес и към комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, която можело да бъде оглавена от Иван Ченчев, който е треньор по футбол за деца и е бил пресаташе на ЦСКА. Възможно е БСП да получи и шефското място в комисията по въпросите на ЕС, ако преговорите бъдат обвързани и с местата за областните управители. Ако това стане, начело може да е Драгомир Стойнев.

Две нови комисии ще има в НС - по корупция и по туризъм

Две нови комисии ще има в 47-ото Народно събрание - по превенция и противодействие на корупцията и Комисия по туризъм. Общо парламентар...

Засега единствено от “Продължаваме промяната” мълчат за това към кои парламентарни комисии имат интерес. Очаква се обаче начело на енергийната да застане или шефът на временната комисия за цената на тока Радослав Рибарски или Венко Сабрутев. 

Запознати разкриват, че първоначално е обсъждан вариант ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” да не получат шефски места в комисии, но това ще е прецедент, какъвто не е имало в нито един парламент. За подобен сценарий се чу и в планарната зала от изказвания на депутати от ГЕРБ и “Възраждане”. В крайна сметка трите опозиционни сили щели да вземат по една комисия. ДПС не са обсъждали темата засега и не знаят коя комисия ще бъде отредена на тях от мнозинството.

Нулев диалог с опозицията - така от ГЕРБ определиха пред “24 часа” разговорите за комисии. От партията не знаели, че вече текат преговори между лидерите на управляващите сили. Очакванията са при ГЕРБ да отиде комисията за връзки с гражданското общество. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев призова Палестина за подкрепа при освобождаване на заложниците от Galaxy Leader

Кристиан Вигенин към ПП-ДБ и ГЕРБ: Вкупом съгрешихте и вкупом непотребни станахте

Деница Сачева: Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни

Лена Бориславова: С избора на Главчев ГЕРБ загубиха роля на удобна опозиция в управление

Кой е Димитър Главчев?

Президентът обяви кой ще е служебен министър-председател

Ако още не сте разбрали: затова падна правителството

Надежда Йорданова за служебния премиер: Сред тези 10 души има достатъчно отговорни лица, които ще приемат предизвикателството

Радев: Разговорите доста улесниха избора на служебен премиер

Владислав Горанов: Изборите са добро решение, политиците се научиха да говорят помежду си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика