Калфин: Борисов припозна вина на Русия по случая "Скрипал"

1887
Калфин: Борисов припозна вина на Русия по случая "Скрипал"
Снимка: БГНЕС

Привикването на посланика ни от Москва е по-слаба мярка от експулсиране, но е достатъчно силна мярка. Това, което за мен е важно, е, че премиерът ни припозна вината на Русия. Това заяви бившият външен министър Ивайло Калфин (бел. ред. - той беше първи български дипломат в правителството на Сергей Станишев, както и вицепремиер), който беше социален министър и вицепремиер и във второто правителство на Бойко Борисов.

Премиерът Борисов вероятно е получил някакви доказателства, ние вече реагирахме – върнахме посланика си на консултация, това е много силна крачка. Не виждам смисъл да правим следваща, по силна крачка, подчерта Калфин пред bTV точно преди днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет. То започва в 9:00 часа и там ще бъде изслушан Бойко Коцев - посланикът ни в Русия.

Павлова: Борисов не иска да решава под натиск за Русия

Тази тема е много сериозна и важна, не трябва да се прави свръхреакция, не трябва да се политизира, да се истеризира. Трябва да сме вни...

Нагнетяването на напрежение между Запада и Русия съвсем не е добре, категоричен беше Калфин. Според него България не се готви за реална война, но той уточни, че всички държави в сегашната ситуация оглежда отбранителните си способности.

Припомняме, че вчера, 29 март, АБВ – партията, която издигна Калфин за социален министър, излезе с доста по-остра позиция от него, но много сходна в определени аспекти. Партията на бившия президент Георги Първанов, водена сега от Константин Проданов, каза следното: "В знак на солидарност с една от страните виждаме, че българското правителство е решило да повика за консултации посланика ни в Москва - един много тежък дипломатически акт, който задълго оставя отпечатък върху цялата гама на отношенията с другата страна. Позитивите и негативите на това правителствено решение за външната политика на страната ще станат видни по-късно, но у нас отново остава усещането за участие в несвоя игра, за поддаване на неподплатени внушения и предположения, на извън национални конюнктурни нагласи, вместо за следване на разумния подход, прагматичния баланс и конкретния национален интерес". АБВ вярва и, че сме загубили милиарди със спирането на "Южен поток" и АЕЦ "Белене”, като говори и за продължаващи загуби за българския бизнес, без да уточнява размерите.

Странно е, че президентската администрация няма стенограма относно визитата на патриарх Кирил. Президентът обаче е дал достоен отговор, отвърна Калфин, коментирайки излязлата от Светия синод импровизирана стенограма на срещата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика