Кална битка е законът за туризма според Валери Симеонов

3832
Кална битка е законът за туризма според Валери Симеонов
Снимка: iStock/Guliver

Зонирането на националните курорти скара депутатите, които обсъждат на първо четене промените в Закона за туризма. Продуктово зониране на националните курорти се предлага в проекта, определят се зони, в които може да има шум в 1-2 часа през нощта. Именно това бил основният замисъл на продуктовото зониране, според вносителите.

Социалистите обаче и авторът на закона за шума Валери Симеонов(НФСБ), скочиха срещу поправката. Обединените патриоти няма да подкрепим закона, каза Симеонов. Той съзря диктатура в текстовете. Твърде много права се давали на Министерство на туризма, а това не било в полза на националната туристическа организация. Освен това се създавали условия за информационно затъмнение от страна на ведомството, а в това Симеонов заподозря корупция. Законът, според него, бил мръсна и подмолна битка. Във всички случаи ще има засегнати интереси, категоричен бе той, без обаче да уточни чии.

Имотите за кратки настанявания – само с регистрация, без категория

ГЕРБ и НФСБ се разбраха имотите за краткосрочно настаняване да не се категоризират, а само да се регистрират като туристически обекти.&...

Пречите на сектора, каза от своя страна социалистът Красимир Янков, който смята, че държавата ще упражнява репресия върху цял бранш. Допълнително с предлаганите промени се създава корупционна среда, смята той.

Според депутата Елена Алексиева с промените в Закона за туризма се намалява административната тежест. По-голямата част от предложенията в Закона за туризма са съмнителни и спорни, заяви и червеният депутат Христо Проданов.

Според вносителите обаче законаът детайлизира дейността на територията на националните курорти. Те ще стават национални с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги.

С наредба за националните курорти ще се регламентират критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални. С нея ще бъде уреден реда за обявяване на национален курорт, организацията и управлението на туристическите дейности на територията на националните курорти.

Aпартаментите за краткосрочен наем влизат в регистър, иначе следват глоби

Управляващите се вслушаха в предложението на общините и апартаментите за краткосрочен наем ще влязат в регистър. Отдаването на апартаме...

Със законопроекта се въвежда изискване общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския план за развитие се включи самостоятелен раздел, съдържащ програма за развитие на туризма.

Засилва се ролята на консултативните съвети по въпросите на туризма, в т. ч. обсъждане и одобряване на проекта на общинската програма за развитие на туризма.

Туристическите сдружения, чрез които представителите на туристическия бизнес имат възможност да участват в работата на органите за управление на туризма, ще се вписват в Националния туристически регистър, при условие, че сдружението е осъществявало дейност не по-малко от 3 години от вписването му по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Прецизират се понятията "местно", "регионално", "продуктово" и "професионално" туристическо сдружение.

Съществуващата към момента Експертна комисия по категоризация и сертификация на туристически обекти се разделя на две отделни комисии: Експертна комисия по категоризация на туристически обекти и Експертна комисия по сертификация на туристически обекти.

Министерският съвет одобри изменения в Закона за туризма

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за туризма (ЗТ). Предвидените промени са от същест...

Промяната отчита спецификата на двата режима и необходимостта от своевременното приключване на отделните процедури по категоризация и по сертификация на туристически обекти. Оптимизира се и работата на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика