Кандидатите за власт у нас наливат стотици хиляди левове във Facebook реклама

6554
Кандидатите за власт у нас наливат стотици хиляди левове във Facebook реклама
Снимка: Колаж: Actualno.com

Българските партии продължават да откриват необятните възможности за реклама, които дават дигиталните медии като Facebook. Точното таргетиране по интереси, възраст, местоположение и непосредствената обратна връзка са само част от плюсовете на това да позиционираш силно политик или партия в социалната мрежа. Пандемията само затвърди това и заради ковид ограниченията Facebook отново е основно място за комуникация с избирателите. Изборите 2 в 1, които предстоят на 14-ти ноември, изглежда няма да са изключение.

След президентските избори в САЩ през 2016 година, спечелени от Доналд Тръмп, платформата Ads library осигурява прозрачност на рекламирането и изразходените от страниците на партиите и кандидатите средства. Данните показват, че през април 2019 година (откакто се води статистика за България, бел. ред.) за реклами, свързани с политика, избори и социални въпроси у нас са платени над 3,6 милиона лева за 55 302 публикации.

През последния месец, който включва и период извън официалната предизборна кампания, най-много пари за реклама са вложили "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев. Данните на Facebook сочат, че за краткото време, откакто партията съществува, те са платили 131 хиляди лева за 87 публикации, което е 6 пъти повече от парите, платени от втория в класацията. С този бюджет почти всяка от публикациите на партията е достигнала до близо 1 млн. души, като се таргетират основно хора от големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград. Бърз преглед на посланията показва, че от партията разчитат най-вече на позиционирането на двамата лидери.

Близо 22 хиляди лева са платили от "Да, България", която е част от обединението "Демократична България". Тази сума е отишла за 30 публикации, основно популяризиращи кандидат-депутатите на партията и критики към управлението на Бойко Борисов. Припомняме, че много от страниците на кандидат-депутати от листата на "Демократична България" бяха автоматично изтрити дни след последните парламентарните избори. Справка показва, че именно "Да, България" е лидер по похарчени средства през последните 2 години. Над 450 хиляди лева са дадени в този период за спонсорирани публикации.

Трета в класацията е страницата European Parliament. Тя плаща за реклами на много езици и за последните 30 дни е похарчила общо 17 260 лева за съдържание на български.

В началото на класацията по харчене на средства в социалната мрежа е и "Има такъв народ". Над 14 хиляди лева за последните 30 дни са стрували платените публикации на Слави Трифонов и неговата партия. Сумата е дадена за 90 реклами във Facebook и Instagram.

"Вожда", "Сам срещу всички" - спонсорирана подкрепа или подготовка за избори?

Четейки форумите под новините в информационните сайтове или коментарите в социалните мрежи, със сигурност сте попадали на странно крайн...

Четвърти е личният профил на водача на листата на "Демократична България" в Бургас и трети в 24-ти МИР София Иво Мирчев, следван от съпредседателя на обединението Христо Иванов. Те са вложили в реклама съответно 7 141 лева и 6 608 лева. Впечатление прави, че спонсорираните постове на Мирчев са платени от личната му страница, а тези на Иванов - от страницата на ДБ.

Ясно личи, че ГЕРБ опитва да избута на преден план младите политици в партията, тъй като основната ѝ страница е спонсорирала 66 публикации на младежката организация на партията на Бойко Борисов, като за това са платени над 7 хил. лева.

Над 4 700 хиляди лева пък са дали за реклама в социалната мрежа от партията на Петър Москов - КОД. Страницата на партията е създадена през октомври 2020 г., като основните публикации са свързани с медийни участия на кандидат-президентите на коалицията между "Републиканци за България и КОД - Горан Благоев и Ивелина Георгиева.

Впечатление прави липсата на представители на основни политически играчи като ГЕРБ, БСП, ДПС, които разчитат на страниците на местните си структури за реклама и на други канали за комуникация с избирателите си. Кандидатите за "Дондуков" 1 също не са много активни с реклама, като единствено Веселин Марешки се откроява със своите 19 публикации, за които е платил 3 447 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика