Кандидатът на ГЕРБ – СДС за премиер Мария Габриел се среща с представители на партиите

1714
Кандидатът на ГЕРБ – СДС за премиер Мария Габриел се среща с представители на партиите
Снимка: БГНЕС

Номинираната от ГЕРБ – СДС за министър-председател Мария Габриел ще се срещне с представители на партиите в Народното събрание. По време на разговорите ще бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да изведе България от политическата криза. 

В срещите ще участва и ръководството на ПГ на ГЕРБ – СДС. В четвъртък Габриел ще се срещне с представители на ДПС, БСП и ИТН.

Първата среща трябваше да бъде с коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“. В сряда, почти веднага след обявяването на кандидатурата на Габриел, последва и коментар от страна на ПП-ДБ.

“Нямаме сериозни различия по законодателната и управленската програма, имаме различия в това кой трябва да управлява държавата, ние многократно заявихме, че това не е ГЕРБ”, това заяви Даниел Лорер от ПП-ДБ. “Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява задълженията си по правилния начин, но въпросът е принципен. Ние сме дали заявка, че първият мандат няма да мине поради липсата на доверие в цялата партия, а не в отделни индивиди, следователно няма да предлагаме наши кандидати за министри”, каза още Лорер. “ГЕРБ имат възможността да ни контролират през втория мандат. Нашето основно обещание е да не допуснем представители на ГЕРБ на тези избори в правителствената власт”, подчерта отново депутатът от ПП-ДБ.

В сряда вечерта, обаче, от пресцентъра на ПП съобщиха, че срещата се отлага за петък следобед, за да може и съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев да се включат в нея.

Така на практика първата среща, която Габриел ще проведе в четвъртък, ще бъде с ДПС. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди, че ДПС ще се яви на срещата с Габриел.

“Вече имаме една стъпка напред за последните две години и половина. От страна на ДПС вече сме заявили, че ако получим покана от ГЕРБ, ще се отзовем. Да видим какво ще предложат, и след това вече ще се включим в разговорите и ще се говори за министри“, каза Карадайъ. “Това е правилният подход, ако така се реагираше и в предишните парламенти, то щеше да се произведе нещо по-успешно”, каза още лидерът на ДПС.

Габриел ще проведе и среща с БСП. Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че от партията ще се отзоват на поканата, но отбеляза, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е допуснал грешка.

Димитър Ганев: Номинацията на Мария Габриел е жест от ГЕРБ-СДС към ПП-ДБ

„Не виждам конфигурация, различна от подкрепа на БСП и ДПС, за кабинет на ГЕРБ. Самата номинация на Мария Габриел е и пореден жес...

“Борисов направи поредната грешка. Предложихме да има лидерска среща, на която да се уточнят най-важните приоритети. Ако постигнем съгласие, след това да си поставим разумни срокове за изпълнение. Едва тогава вече да търсим премиера и министрите”, заяви Нинова. “Ние получихме покана за среща с Мария Габриел, ще отидем на тази среща”, каза още Нинова. “Ние очакваме ГЕРБ да сложат ред в хаоса. Първо трябва да изясним всичко останало, и вече след това правим тридневно допитване в партията и даваме отговор дали ще участваме в кабинет”, уточни още тя.

Среща между ръководството на ГЕРБ-СДС и Габриел ще има и с "Има такъв народ". Секретарят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов изрази надежда да се състави кабинет, но и посочи, че ИТН са готови да получат третия мандат ако първите два са неуспешни. “Мария Габриел е с добра визитка в Европа, но това нищо не означава, тъй като още ИТН не е получила покана за разговор. Подкрепата за ГЕРБ минава през задълбочени разговори за програми и приоритети”, заяви Балабанов. “Надяваме се да се създаде кабинет на споделените отговорности, за да може най-сетне държавниците да изведат българските граждани от кризите”, каза още Балабанов. “Ако първият мандат не е успешен, вторият няма да е успешен така или иначе, ние сме готови да получим третия мандат, ако това се случи, тогава ще кажем какво според нас трябва да се случи”, поясни още Балабанов.

Към момента не е ясно кога и дали Габриел ще се срещне с "Възраждане". След като Борисов обяви нейната кандидатура за премиер, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че кандидатурата няма значение, а е важно каква политика ще се води.

“Няма никакво значение кой ще бъде кандидатът за министър-председател, важно е каква политика ще следва той. Няма промяна в политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, в този ред на мисли няма да коментираме Мария Габриел, кандидатурата няма значение”, заяви Костадинов. “Наблюдаваме симулиран опит за съставяне на правителство. Мария Габриел не може да поеме отговорността за управление на държавата, защото тя напомня за Плевнелиев. Нямаме нужда от соросоидни комсомолци”, каза още лидерът на „Възраждане“, и добави, че страната отива към поредни нови избори. Костадинов каза, че като се е разпаднало предишното редовно правителство, партията е получила обаждане от ПП да подкрепи техен следващ кабинет, но „Възраждане“ е отказала.

ОЩЕ: ПП-ДБ обявиха, че местят срещата с Мария Габриел за петък, ГЕРБ: Чакаме ги утре 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика