Караянчева обвини президента, че заплашва и разделя, Цонев го защити

7633
Караянчева обвини президента, че заплашва и разделя, Цонев го защити
Снимка: БГНЕС

Не чух нещо ново. 80% от това, което той каза, дори не е добре забравено старо. Разбира се, имаше и пропуски – за "изкуствения бюджетен излишък". Така председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира вчерашната реч на президента Румен Радев за откриване на новия политически сезон.

Заплахи без конкретика, повтаряне на разделителни линии, призиви за борба с корупцията без конкретни предложения – така Караянчева е чула думите на Радев. Тя се съгласи, че с корупцията никой не се е справил отведнъж, а желанието на ГЕРБ да се бори с нея бил Антикорупционният закон. Какво гласи този закон за скандала с Пламен Георгиев – припомнете си в този материал!

Ако президентът има конкретни сигнали, да ги внесе в съответните институции, призова председателят на парламента пред Нова телевизия. А Йордан Цонев от ДПС се съгласи, като поиска да се посочва с имена.

Москва иска от Румен Радев да порицае МВнР за нацизма

"Неморално е да се обвинява Русия за това, че е донесла "окупационен режим". Така председателят на Комисията по международни отношения ...

Според Караянчева, няма проблем Бойко Борисов да идва в парламента, но само когато въпросите са за общата политика, а не за конкретни проблеми. Няма как Борисов да отговаря за свинската чума или замърсяването на въздуха, обясни председателят на парламента. По думите ѝ, потвърждение, че е права, било, че въпроси към Борисов, които са върнати, не били обжалвани от председателите на парламентарните групи – само от депутати.

За съжаление, неща като това, че контрабандата е на много ниско ниво, не се казват. Имам чувството, че говори г-жа Нинова, посочи Караянчева. И отказа да коментира репликата на Борисов също от вчера, че "някои хора се напочиваха и дойдоха да говорят глупости". Но Йордан Цонев каза, че не е съгласен, че бюджетният излишък се харчи без контрол, обаче ДПС не било съгласно това да става без санкцията на Народното събрание.

Цвета Караянчева смята и, че не бива да се мисли, че ако ГЕРБ спечели или загуби някъде на местните избори – конкретно София, ще има значение за управлението. В този ред на мисли, Караянчева обяви, че не приема тезата, че Мая Манолова е самотен борец за свобода и поясни, че Конституционният съд ѝ е връщал законопроекти – "и той ли ѝ е виновен"?

Не съм убеден, че рейтингът на Манолова като омбудсман ще се прехвърли и като кмет. Знам обаче какъв кмет ще е Йорданка Фандъкова. В единия случай има яснота, в другия – не, обясни Йордан Цонев от ДПС. И отказа да прави оценка на управлението в София, като посочи, че вероятно ДПС ще даде оценката си преди изборите.

Според Караянчева ветото на Радев за F-16 е чисто политическо

Крайно време е да се работи отговорно с институцията вето. Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в предав...

ДПС видя президента като съюзник

Според Цонев, Румен Радев застъпва тезата, че хората с двойно гражданство извън ЕС трябвало да им се окаже помощ, което беше видяно от депутата като "трябва да могат и да се кандидатират", без да споменава Турция. Освен това, Радев заговорил за ускорено икономическо развитие, което досега само ДПС защитавало и призовавало за диалог по този национален приоритет, според движението.

"Той трябва да казва нещата, както ги вижда", заяви Цонев, но не се съгласи с тезата на Радев, че властта се изземва от народа, защото никой не бил казал, че в България няма свободни и демократични избори.

Интересно обяснение даде Цонев що е то статукво - не било сегашното положение, защото то не се променя с избори, а това пронатовското мнозинство да работи за добруването на България. Затова било време за друг формат на властта - такъв, при който има широко съгласие по няколко национални цели, като ускорен икономически растеж и здравеопазване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика