Антикорупционният шеф: Избран от ГЕРБ, ДПС, ОП и "Воля", може да бъде свален само от подчинените си

14132
Антикорупционният шеф: Избран от ГЕРБ, ДПС, ОП и "Воля", може да бъде свален само от подчинените си
Снимка: БГНЕС

Дали Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), водена от Пламен Георгиев, може безпристрастно да разследва имотните сделки на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, подалата оставка като правосъден министър Цецка Цачева, бившия министър на културата и настоящ депутат на ГЕРБ Вежди Рашидов? Този въпрос вече е достатъчно обществено значими след всички разкрития за имотите на самия Георгиев, които вече биват обобщавани в леко насмешливото "Терасагейт".

Actualno.com направи справка в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество относно механизма, по който председател на КПКОНПИ (независимо кой) може да бъде свален от поста си извън обективни ситуации като например настъпил край на мандат или смърт. И се оказа следното за членовете на КПКОНПИ:

Сюита за корупция и една тераса

Тераса, която си ипотекирал, а твърдиш, че не е твоя: била обща част, а на нея ей така на общо основание има сауна за шест човека, душ ...

Чл. 11, ал. 2: Подаване на оставка. Чл. 11, ал. 4: Осъждане за извършено престъпление или освобождаване от наказателна отговорност за умишлено престъпление. Чл., ал. 7: Тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Чл. 11, ал. 8: Влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по глава осма от закона.

В глава 8 от закона четем следното: Чл. 71, ал. 1: Установяването на конфликт на интереси се извършва по сигнал, подаден до КПКОНПИ, по решение на КПКОНПИ или по искане на лицето, заемащо висша публична длъжност. Ал. 2: Установяване на конфликт на интереси не може да се извършва по анонимен сигнал. Ал. 3: Производството по установяване на конфликт на интереси на членовете на КПКОНПИ се образува с решение на КПКОНПИ, взето с единодушие при тайно гласуване, като се изключи лицето, за което се гласува решението.

Продължаваме – какво означава конфликт на интереси? Пак според същия закон, чл. 52, 53 и 54: Когато има частен интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица. А облага е "всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните, получаване на привилегия или почести, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие".

Практическото положение на нещата

Антикорупционният шеф се скри от въпроса защо е ипотекирал тераса от 186 квадрата, а казва, че не е негова

Пламен Георгиев е все още на поста си като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), защото срещу него няма подаден официално...

За да бъде Георгиев свален от поста си, останалите членове на КПКОНПИ трябва единодушно да го решат. Тези членове, отново по закон, са избрани по предложение на председателя на комисията т.е. на Георгиев в случая (чл. 7, ал. 5).

Георгиев стана председател на КПКОНПИ по предложение на ГЕРБ, като беше избран на 8 март, 2018 година. В подкрепа на неговата кандидатура гласуват 148 депутати, против са 66, всичките от БСП, а въздържали се са четирима. По групи подкрепилите Георгиев са – 90 депутати от ГЕРБ (групата на партията в сегашния парламент е от 94 депутати), 24 депутати от ДПС (групата на Движението в сегашния парламент е от 25 депутати), 23 депутати от "Обединени патриоти" (групата на коалиционния партньор на ГЕРБ в управлението е от 27 депутати) и 11 от "Воля" (групата на партията на Марешки се състои от 12 депутати).

Кои са по-интересните имена, гласували "за" Георгиев, съгласно стенограмата от заседанието - Цветан Цветанов, Вежди Рашидов – и двамата част от "Апартаментгейт", председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева, колегата ѝ от ГЕРБ Александър Ненков, син на председателя на КЗК и бивш заместник-кмет на Бойко Борисов, докато той беше градоначалник на София, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, колега му от ДПС Йордан Цонев, председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче е отсъствал, както и бившия конституционен съдия и горещ защитник на Виктор Орбан – Георги Марков, депутат от ГЕРБ! Делян Пеевски също е отсъствал, както е обичайно от началото на мандата на този парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика