Каракачанов категоричен, че няма да допусне посредници за ремонта на МиГ-овете

1935
Каракачанов категоричен, че няма да допусне посредници за ремонта на МиГ-овете
Снимка: БГНЕС

По отношение на ремонта на самолетите МиГ се изчаква решението на КЗК, след това на Административния съд и се продължава по старата процедура - пряко договаряне с фирмата производител. Това заяви Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, който беше категоричен, че при тази сделка посредници няма да допусне в никакъв случай, защото това е изгодно за държавата.

"Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата РСК - МиГ. Оттук нататък каквито и номера да има, няма да минат", заяви той пред БНТ.

Каракачанов ще пита депутатите как да продължи търга за изтребител

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще поиска от Народното събрание становище за това как да продължи процедурат...

По думите му има закони, които могат да стопират всяка една обществена поръчка. "В България с всичките приказки за прозрачност и борба с корупцията има закони, които така са направени, че да стопират всяка една обществена поръчка, както, например, в армията е блокирана обществената поръчка за храната на войската две години и се мотае между съдебните инстанции", коментира Красимир Каракачанов.

Той призова да бъде променен Законът за обществените поръчки, особено когато става въпрос за национална сигурност.

Според министъра държавата губи, защото е позволила всеки да обжалва.

"Жалбата до КЗК за ремонта на МиГ-овете е подписана от "някакъв човек", но без документ, че той има право да го прави. Също така няма превод на фирмата, каквото е изискването по закон. Но дори с подобни несъвършенства, умишлено допуснати, КЗК е длъжна да даде 3 работни дни на молителя да си изправи документите. Тези три дни приключват на 2 януари, така Министерството на отбраната не може да използва отпуснатите от Министерския съвет 19 млн. лв.", коментира Каракачанов и прогнозира, че сагата ще приключи до средата на февруари.

Радев: Инвестициите за МиГ-29 са наложителни, но трябва нова техника

Инвестициите за МИГ-29 са наложителни, но водещото трябва да бъде закупуването на нова техника. Това заяви пред журналисти държавният г...

По казуса с ремонта на самолетите "Спартан", Каракачанов коментира, че процедурата е изцяло в зависимост от италианската фирма изпълнител, по силата на договори от 2004-2005 година.

"Служебното правителство е направило опит да се договори. Получили са оферта, която им се е сторила висока. Изтича им мандатът - ние продължихме. И успяхме да намалим тази сума, която се предлага. Много лесно е да се съгласиш с първата оферта, която ти направят, само че вие утре ще ме попитате, защо съм се съгласил при такива високи цени", заяви той.

По отношение на точката за втори лифт на Банско, Каракачанов заяви, че тя трябва да бъде внесена от министъра на околната среда Нено Димов в дневния ред на правителственото заседание. "Проблемът с Банско трябва да бъде решен в полза на хората и в ползата на икономиката. Заради ината на една група хора, които пречат на икономическото развитие, с този рекет трябва да се приключи", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика