Каракачанов купува оптически прибори за 15 млн. лева

4475
Каракачанов купува оптически прибори за 15 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Оптически прибори на стойност почти 15 млн. лева без ДДС чрез рамкови споразумения купува министърът на отбраната Красимир Каракачанов, като срокът за изпълнението им е три години. Поръчката е разделена на две обособени позиции.

Първата е за доставка на двуканални очила за нощно виждане във военно формирование 46 690 – Пловдив, и във военно формирование 22680 – Карлово.

Красимир Каракачанов: Модернизирането на българската армия вероятно притеснява някого

"ДАНС и прокуратурата си свършиха работата. Аз зная много неща от много време, не съм вдигал шум, за да не преча на разследването. Всек...

Планира се да бъдат закупени 926 броя очила на стойност над 13,7 млн. лева без ДДС. Това означава, че за едно изделие се предвиждат 14 808 лева.

Очилата са предназначени за наблюдение на пространството пред военнослужещия при скрито придвижване в нощни условия с или без моторни превозни средства, провеждане на специални операции с водене на активни бойни действия, прочистване на сгради, десантни операции и други дейности, изпълнявани от войските.

Втората е за доставка на 1500 колиматорни мерника с имагинерна червена точка за пловдивското формирование. Прогнозната стойност на рамковото споразумение е 1 250 000 лева без ДДС.

Мерниците са предназначени за стрелба с автоматични оръжия до калибър 7,62x54 mm (патрон 908/30 г) при операции, тактически учения и изпълнение на служебни задачи в условия, при които целта е ясно видима (денем, при намалена видимост, или нощем, когато целта е видима). Изделието е прицел с еднократно увеличение, позволяващ примерване (подготовка за произвеждането на изстрел с огнестрелно оръжие - б.р.) с двете отворени очи, което дава възможност да се следи обстановката около целта, докато се извършва прицелването.

Каракачанов: Гласувах за увеличаване на доходите и сигурност

"Гласувах за продължаващо увеличаване на доходите, за традиционното българско семейство и сигурността на българските граждани". Това за...

Примерването се извършва с насочване на оръжието така, че видимата в полезрението на мерника проектирана червена точка да се наложи бързо върху целта. Също и в нощни условия, когато целта не е видима с невъоръжено око, мерникът следва да се използва с прибор за нощно виждане.

Военното ведомство е пред финал на поръчка за доставка на военно оборудване за разузнаване и наблюдение. Тя е обявена през 2020 година и е за 5,7 млн.лв. без ДДС. Една от седемте позиции също е за двуканални очила за нощно виждане, когато за единична стойност е заложена сумата от 16 300 лв. без ДДС. Спечелена е от софийското „Оптикс“ АД - специализирано в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и оптикоелектронни възли и изделия с военно и гражданско предназначение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com