Каракачанов към актива на ВМРО: Няма от какво да се срамуваме

2485
Каракачанов към актива на ВМРО: Няма от какво да се срамуваме
Снимка: БГНЕС

Помнете - няма от какво да се срамуваме! С тези думи се обърна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов към актива на партията в началото на днешния XIII извънреден конгрес, на който трябва да бъде избран нов председател на организацията.

До избор на ново ръководство се стигна след лошия резултат на партията на изборите на 14 ноември миналата година. Тогава ВМРО получи едва 1,08% от гласовете, което доведе до оставка на цялото ръководство. Каракачанов за първи път от 25 г. няма да се кандидатира за лидер.

Каракачанов: Външнополитически фактори са казали на премиера да реши бързо македонския въпрос

„Политиката спрямо Северна Македония е на приливи и отливи. Сега някои външнополитически фактори са казали на премиера да ре...

Очаква се след днешния конгрес той да заеме поста на почетен председател. Предложенията на структурите на организацията в страната са партията да се оглави от триумвират. Посочени за съпредседатели, както от тях, така и от Каракачанов миналата седмица, са евродепутатът Ангел Джамбазки, съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" в 44 НС Искрен Веселинов и бившият депутат Александър Сиди. За организационен секретар се очаква да бъде преизбран Юлиан Ангелов.

"Държавата преживява изключително тежки времена, свързани, както с ковид ситуацията, с икономическата криза, а същото така преживява и поредния експеримент, в който един поставени някъде отвън управляващите се опитват да зачеркнат всичко, което беше направено не само през последните 32 г. Опитват се да зачеркнат българската история", каза Каракачанов. Той подчерта, че през последните 3 г. от последния конгрес на партията, ВМРО е имало своите възходи и падения, но това било нормален процес.

"На евроизборите, които бяха в същата година, в която проведохме миналия конгрес, ВМРО се представи отлично, избра двама евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Тези хора и до ден днешен продължават да отстояват онази кауза, заради която ние се наричаме ВМРО - правата и историческата истина на македонските българи. На местните избори в края на същата година ВМРО постигна може би най-доброто си представяне на всички местни избори през последните 32 г. - 240 общински съветника, 7 общински кмета", отчете Каракачанов.

"Миналата година имаше три път избори, които ние загубихме. На този конгрес се надявам да направим правилния анализ какво се случи и най-важното - какво трябва да направим в бъдеще. Каквото и да ни критикуват, едно е ясно - за тези години, в които участвахме в парламента, няма от какво да се срамуваме и да се притесняваме. Ние никога не направихме компромис с каузите и интересите на ВМРО. Дори само това, което се случи, че благодарение на твърдата ни позиция, не се допусна пропуск в отношенията ни с т.нар. Република Северна Македония, е достатъчно.

Каракачанов се оттегля от председателския пост

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се оттегля от поста председател на партията. Той предлага трима съпредседатели да заемат неговото ...

Защото и тогавашното управление, и сегашното, в името на някакви уж общи евроатлантически ценности, бяха готови да направят компромиси с това. Бяха готови да забравят историята на българския народ, страданията на българите в Македония, бяха готови да забравят за хилядите жертви", заизрежда Каракачанов. Той напомни още, че заради ВМРО у нас не се прие Истанбулската конвенция, напомни и за работата му за модернизацията на българската армия и т.н.

Тази зала помни много по-тежки конгреси. Помни конгреси на триумф и победа. Мисля, че този ще бъде конгрес на достойнството и продължаващия път на ВМРО. Тя не е обикновена партия, а столетна организация, днес с партийна регистрация, каза пък доц Милен Михов, който бе избран да води конгреса.

Специално приветствие към актива направи и евродепутатът Андрей Слабаков. Той обаче избра да се обърне към младежката организация с думите: Не съм особено доволен от вас, защото не е достатъчно да участвате само в честването на бележитите дати и да поднасяте венци и цветя.

Налага се вие да давате пример като истински и добри българи. Аз съм пълен с идеи и предложения. Правете нещо за хората около вас. Пълно е с хора, които страдат и са бедни и измъчени. Направете нещо за тях. Отделяйте по един час на седмица. Ако искате нацепете дървата на баба Сийка или нещо друго, защото тези хора имат нужда от нас. Трябва да се помага.

Каракачанов: Грешка беше да се ходи на крака в Северна Македония

"Винаги сме подхождали прагматично, но вината в прагматичното решение е в Северна Македония. България първа призна Македония. Когато бе...

Още: ВМРО се събира на извънреден конгрес за ново ръководство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика