Каракачанов: Натиск от Германия за Северна Македония няма

3140
Каракачанов: Натиск от Германия за Северна Македония няма
Снимка: БГНЕС

Натиск от Германия няма (бел.ред. за компромис със Северна Македония), потвърди вицепремиерът Красимир Каракачанов пред btv като призна: "те (бел.ред. - македонците) чукат на много врати, не само на Германската. Не им прави чест, идвайки в България да търсят компромис, след като са били в Брюксел и някои европейски столици да ни говорят зад гърба неверни и обидни неща спрямо България."

Дали ще клекнеш на едните (бел.ред. Скопие) или на другите (бел.ред. Германия) това означава да вкараш вълка в кошарата и утре да си имаме проблеми с претенции за македонско малцинство. Утре ще искат населението в Кюстендилска и Благоевградска област да учи измислен от 45г. език, което е абсурдно, каза още той.

Захариева: Към момента не можем да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за ЕС

Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, заяви вицепремиерът и министър н...

България ще си отстоява интереса, и както виждате го прави, без колебания, категоричен беше той и добави: "Приятелството си е приятелство, братството си е братство, но когато едни политици смятат, че историята ни може да бъде обругавана, че могат да откраднат част от нашата история. Ние не искаме да ходим на Капалъ чарши да се пазарим, чий е Гоце Делчев. Какво да им спорим? Ние казахме подписваме договора, започваме работа и това приключи. Оттук нататък идва ЕС, но тази работа, за да ви се случи тази случка, влизането в ЕС, ще трябва да спазвате Договора."

Лидерът на ВМРО отрече да е поставял условие на премиера Борисов за решаване на проблемите със Северна Македония срещу стабилността на Голямата коалиция в управлението на страната: "Аз нямам условие, имам ясна позиция. Рамковата конвенция на България от миналата година да бъде спазена и България да се държи достойно. За мен, клякане на Скопие сега, ще е равносилно на това, утре да създадем проблеми."

Кое е най-важното условие за решаването на проблема? "Първо, историята ни до 44г. е обща на един народ. Не на два народа, на един народ. Приказките за някаква съвместна обща история... Извинявайте, но имаме съвместна история и с Османската империя, и с арменския народ. Това, че някой по комунистически причини, е решил да претвори идеята на Коминтерна и да създава отделни нации, това не е наш проблем. Това е първото."

Има ли македонски език? "Какъв македонски език? Договорите между България и Македония се подписват на официалният език на държавите, според Конституциите им. Те могат утре този македонски език да го нарекат еленийски под давление на албанците - те са 30% от населението им. Или да го нарекат - Есперанто - един Балкански есперанто, на основата на стар българки диалект. За науката обаче, включително и за мен, това си остава един български език, български диалект. Има региони в България, където говорят по-неразбираем български език.", коментира Каракачанов.

За какво се разбираме със Северна Македония - че Климент, Наум и цар Самуил са част от българската история

Няма държава, която да се е отнасяла по-приятелски към Северна Македония от България. В това беше категоричен проф. Кирил Топалов, койт...

Изборът дали да влязат в ЕС е само техен, категоричен беше Каракачанов и направи прогноза:'Има още една седмица, ще разберем дали ще има промяна. Аз мисля, че няма да има промяна".

По думите му витиевато решение на този проблем не може да има, защото няма да бъде прието от парламента на България.

Проф. Иван Илчев: Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са наши братя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика