Катя Матева: Докато чакат за паспортите, хората обсъждат колко са платили за тях

5395
Катя Матева: Докато чакат за паспортите, хората обсъждат колко са платили за тях
Снимка: БГНЕС

"Всичко започна през 2013 година, когато зам.-министър Илия Ангелов сезира главния прокурор за тези нарушения." Това каза бившият служител на министерство на правосъдието Катя Матева (директор на дирекция "Българско гражданство"), която направи разкрития как се дава българско гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина.

По думите ѝ тя е уволнена дисциплинарно от поста си в министерството, но в заповедта да уволнение няма мотиви. Освен това не е известно какво престъпление по служба е извършила, тъй като никой не я викал, нито е привлечена под наказателна отговорност. Матева допълни, че не иска да обявява разкритията си в ефир, тъй като по този начин те ще загубят доказателствената си стойност. 

Сагата с документите за български произход стигна до правосъдното министерство

Куп преписки, с които чужденци са кандидатствали за българско гражданство, са изчезнали от дирекция "Българско гражданство" на правосъд...

"Подала съм сигнали през септември 2016 до премиера и през март 2017 година до президента, но наказателни производства не са образувани", уточни още Матева в интервю за bTV.

"Не е моя работа да събирам доказателствата, аз ако ги събера, те няма да имат доказателствена стойност, не може да се остави на гражданите те да събират доказателствата", уточни още Матева и допълни, че тя не е предоставяла сигналите на медиите и те без нейно съгласие ги излъчват. "Аз съм ги дала за проверка", уточни тя.

Матева цитира и данни за 15-годишен период – от 2011 г. до 2016 г. – 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 000 от Македония, и 31 хил. от Молдова.

Арестите в Агенцията за българите зад граница Матева определи като нещо, което рано или късно е трябвало да се случи. По думите ѝ практиката за подкупи за получаване на гражданство е добре известна: "Докато чакат за паспортите хората обсъждат колко са платили за тях."

В коментар на думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че действията на Матева са национално предателство, тя заяви, че е била държавен служител и не може да води каквато и да било политика.

Петър Харалампиев остава в ареста

Специализираният съд остави в ареста Петър Харалампиев и задържаните служители на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), пре...

"Не съм спирала преписки, тези неща е не отговарят на истината. Ако ползвах политическа протекция, нямаше да стигна до тук. Не познавам хора от ДПС", категорична беше Матева.

Тя допълни още, че е невярно внушението, че тя лично решава кой да получи българско гражданство, тъй като според процедурата преписките се разглеждат от Съвета по гражданство, чийто състав е от общо 10 души и в него влиза и заместник-министъра на правосъдието. 

По думите ѝ "кучето е заровено" в кандидатстването на граждани с българския произход. Изискванията към кандидатите са да са пълнолетни, да не са осъждани в България и с удостоверението за български произход директно кандидатстват за гражданство.  

"Като не живеят в България, няма как да са извършили престъпление. За всички останали кандидати се изисква голям брой години на уседналост, владеене на езика, доход, който да им позволява да се издържат. Прекалено голяма е ножицата и затова българският произход е толкова атрактивен, защото той е една натурализация", обясни Катя Матева.

Матева намекна, че намесата на вицепремиера Каракачанов не ѝ позволява да си намери работа и че тя и семейството ѝ са подложени на натиск. "След като този човек стана силов вицепремиер, спрямо мен бях предприети брутални действия, но не тук е мястото където този въпрос трябва да се разисква", обясни тя.

Валери Симеонов разказа превантивно за своя среща през 2017 г., свързана с ДАБЧ

"През лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) от едно лице, което ...

"Той си ме следи съвсем изкъсо. Не е негова работа да събира информация за мен. Има Закон за личните данни, има специална разпоредба за личните данни на държавния служител, според която се изисква лично съгласие на служителя данните му от личното досие да бъдат разпространявани", каза бившият служител на министерството на правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика